Er is ophef in Wallonië naar aanleiding van kindertekeningen waarop Sinterklaas wordt afgebeeld zonder kruis zijn mijter. Het was het socialistisch ziekenfonds Solidaris dat de tekeningen uitdeelde. “Om geen enkel kind uit te sluiten”, zo argumenteert het ziekenfonds.

Het betreft een kleurwedstrijd die door het ziekenfonds gelanceerd werd naar aanleiding van het Sinterklaasfeest op 6 december. De Sint wordt echter op de tekening echter afgebeeld zonder kruis op zijn mijter, maar een bol.

“Beetje gechoqueerd”

Het was Olivier, vader van een tweeling, uit Henegouwen die tot die vaststelling kwam. “Ik kreeg plots telefoon: ‘Papa, er is iets vreemds met de sint. Er staat geen kruis op zijn mijter’”, vertelt Olivier aan RTL.

“Ik ben geen praktiserende christen – niet meer alleszins -, maar ik vind het wel gek dat deze keuze de aloude traditie van Sinterklaas ondermijnt”, aldus Olivier, die voorts zegt “een beetje gechoqueerd” te zijn. 

“We mogen hier al niet meer spreken over de kerstmarkt, maar moeten nu ‘Winterpret’ zeggen. Als ze nu ook aan Sinterklaas raken, gaat het toch wel erg ver. Straks is er van de sint misschien helemaal geen sprake meer”, zegt de vader.

Discriminatie”

De woordvoerder van Solidaris beargumenteert de keuze: “Zo voelt geen enkel kind zich uitgesloten. Het feest van Sinterklaas is vandaag de dag geen religieus feest meer, maar wel een feest voor álle kinderen, gelovig of niet-gelovig.”

Burgemeester van Dinant, Richard Fournaux (MR), is het daar niet mee eens. “Indien Solidaris de sint wil gebruiken om aan marketing te doen, moet ze de heilige man respecteren zoals hij eruitziet en niet veranderen”, aldus Fournaux. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) spreekt dan weer van “discriminatie”.