Voorzitster van Open Vld Gwendolyn Rutten liet gisterenavond in het VRT-programma Terzake weten dat de EU naar haar mening tekortschiet omtrent Catalonië. De liberale verwijt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kant (de Spaanse) te kiezen in plaats van neutraal te blijven. Bovendien toont Rutten ook begrip ten aanzien van haar coalitiepartner N-VA. Dit inzake de hekelende N-VA-communicatie tegenover Spanje over de Catalaanse kwestie. Echter, dat Jan Jambon (N-VA) in hoedanigheid van minister van Binnenlandse Zaken uithaalde naar Madrid eind vorige week, vindt Rutten wel een brug te ver.

N-VA-voorzitter Bart De Wever bekritiseerde gisteren nog de partij van Spaans premier Mariano Rajoy omwille van de historische banden met Francisco Franco: de autoritaire Spaanse leider van 1939 tot 1975. “Ik kan nationalisten toch niet verwijten nationalisten te zijn”, zo vraagt Rutten zich af in Terzake.

Toch roept ze haar collega’s van N-VA in de regering op om voorzichtig te zijn omtrent de Catalaanse crisis. De liberale waarschuwt ervoor dat het gerecht haar werk – de Belgische Raadkamer van de rechtbank van Eerste Aanleg moet beslissen of het Europees aanhoudingsbevel tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zal uitgevoerd worden – nu moet doen. En dit zonder politieke inmenging van de regering. Zo niet dreigt een (waargenomen) schending van de scheiding der machten, waarschuwt Rutten.

“Opmerkelijk dat EU zwijgt”

Rutten vindt verder dat zowel de Catalaanse (inmiddels afgezette) regering als de regering in Madrid in de fout zijn gegaan. In het geval van Puigdemont, door de Spaans (Grond)wet met de voeten te treden door een referendum te organiseren. In het geval van Madrid door disproportioneel te reageren hierop. Tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober schuwde de Spaanse politie immers geweld tegen kiezers en Catalaanse burgers niet. Er werden zelfs rubberen kogels ingezet tegen manifestanten. Ook de reactie vanwege Madrid hierna plaatst Rutte in een slecht licht: het inroepen van artikel 155 (het intrekken van de Catalaanse autonomie), de opsluiting van de Catalaanse ministers…  “[Beide kanten] hebben […] fouten gemaakt”, vertelt Rutten.

Als Rusland politieke dissidenten zou opsluiten, zou de Europese Unie dat heel snel veroordelen

Rutten vindt evenwel wel dat de EU opmerkelijk afwezig blijft. De EU heeft geen ‘superminister’ die kan ingrijpen zoals dat het geval is bij een gewone staat, nuanceert de liberale. Maar Rutten haalt aan dat de EU wel inventief kan handelen als het dat wil, zoals tijdens de bankencrisis vorig decennium. “Als Rusland politieke dissidenten zou opsluiten, zou de Europese Unie dat heel snel veroordelen”, zo schermt Rutten. Premier Charles Michel (MR) ziet een bemiddelende rol weggelegd voor de EU, maar volgens Rutten betekent dat dat de EU neutraal moet blijven en geen kant mag kiezen. Echter, Commissievoorzitter Juncker doet dat volgens Rutten wel. Deze zei gisteren dat hij “niet inziet hoe de Spaanse autoriteiten de rechtsstaat schenden”. Begin deze maand communiceerde de Europese Commissie nog dat Spanje in haar (Grond)wettelijk recht was/is.

Rutte heeft wel lof voor Michel. De liberale vindt van haar Franstalige collega dat hij “goed en koelbloedig” heeft gehandeld.

"Laat rechterlijke macht haar werk doen"

"Regeringsleden zijn beter terughoudend, laat de rechterlijke macht haar werk doen, ook bij eventuele overlevering", Gwendolyn Rutten over uitspraak van Jambon.

Publiée par Terzake sur lundi 6 novembre 2017

De Spaanse spanning in de regering

Een eerste ‘diplomatieke rel’ tussen België en Spanje had te maken met de “onaanvaardbare aanvallen” van premier Charles Michel (MR) op het beleid van de Spaanse overheid. België is immers een van de weinige landen die tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober het Spaanse staatsgeweld veroordeelde bij monde van premier Charles Michel (MR). Opmerkelijk detail: Volgens Europarlementslid Sander Loones (N-VA) deed Michel dit op aandringen van de N-VA.

CD&V-voorzitter Wouter Beke is dan weer weinig opgezet met de recente “stoere verklaringen” van N-VA-regeringsleden. “Er zijn binnen Europa duidelijke regels afgesproken wanneer een ander land om iemands aanhouding vraagt. Die procedure is in handen van het gerecht. Als politiek hebben wij ons daarin niet te mengen”, aldus Beke gisteren aan BELGA.

Voor de rechts-nationalistische oppositiepartij Vlaams Belang gaat de N-VA dan weer niet ver genoeg en betekent de pro-Catalaanse communicatie van N-VA weinig meer dan loutere lippendienst. De partij vindt een te legalistische houding nefast en communiceert dat politici ook moeten durven handelen op basis van hun overtuiging. “Veel politici zijn jurist. Maar de twee zaken mogen niet verward worden. De loop van de geschiedenis hou je niet tegen met een achterhaalde wet”, zo tweet Europarlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang).

2 REACTIES

  1. Het zal aan mij liggen, maar ik begrijp niet waarom een politicus en een regering op grond van politieke beleidsbeslissingen, die los staan van misdrijven van gemeen recht, door een ander beleidsorgaan op eigen initiatief het voorwerp kan uitmaken van gerechtelijke vervolging en gevangenisstraffen. Voorbeelden vind dienaangaande vind ik alleen in totalitaire regimes. Kafka in Europa. Het Spaanse beleid van Rajoy is een schandvlek in de EU en staat fundamenteel haaks op het EVRM. Spanje is de enige lidstaat met politieke gevangen en dat misdadig regime wordt niet alleen gedoogd maar ook gesteund door de EU Daltons (Junkcker, Tusk) en dichter bij ons de hypocrieten van CD&V (Wouter Beke alias het schijnheilig paterke). Zoals ik al eerder schreef, christendemocraten staan altijd vooraan wanneer vieze politici met een duister fascistisch verleden staatsgrepen plegen. Schande ook voor alle de Spaanse politieke partijen die Rajoy helpen de democratie de nek om te wringen. Tot slot: het probleem Puigdemont is een politiek probleem en hoort niet door de strafrechter beslecht te worden maar in het parlement en/of het kiesbureel. Zoniet kan de Vlaamse regering bij de volgende taalwetovertreding van Damien Thiéry ook een arrestatiebevel uitschrijven. Is het dat soort chaos die we wensen?