Van de 2.429 vluchtelingen die de Nederlandse stad Rotterdam sinds 2015 huisvestte in haar stad, leeft op dit moment 95% van een uitkering. Het landelijk gemiddelde bedraagt 90%. “Vluchtelingen zouden een verrijking zijn voor de stad. Maar nu zie je dat deze mensen een ticket naar de bijstand krijgen.”

Sinds het ontploffen van de vluchtelingencrisis in 2015 nam de stad Rotterdam 2.429 vluchtelingen op, 80 meer dan wettelijk verplicht. Voor het eerst voerde de stad een onderzoek naar hoe de stad en de gehuisveste vluchtelingen het doen sinds de grote stroom vluchtelingen die Europa overspoelden in 2015. Het onderzoek bracht opvallende resultaten aan het licht.

“Ticket naar de bijstand”

Van de 2.429 opgenomen en gehuisveste vluchtelingen leeft op dit moment 95% van een uitkering. Vier vluchtelingen zijn “vrijwel volledig aan het werk”, anderen hebben een los-vaste baan. Leefbaar Rotterdam reageert ontsteld op de cijfers. “Vluchtelingen zouden een verrijking zijn voor de stad. Maar nu zie je dat deze mensen een ticket naar de bijstand krijgen. Rotterdam heeft al genoeg problemen”, klinkt het.

Het landelijk gemiddelde van vluchtelingen die leven van een uitkering is ongeveer 90%. Die cijfers zijn volgens hoogleraar voor integratie en migratie Jaco Dagevos wel verklaarbaar. “Statushouders hebben het heel druk met het leren van de taal, inburgeren, gezinshereniging en het op orde krijgen van hun financiën”, aldus Dagevos. “Alles bij elkaar baart zo’n cijfer zorgen, maar is het ook heel goed te begrijpen.”

Ook bij de PvdA van Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb reageert men verbijsterd. “Om gek van te worden”, aldus Barbara Kathmann (PvdA). “Keer op keer heeft de PvdA erop gehamerd dat het stadsbestuur in moet zetten op taallessen, het omzetten van diploma’s, het begeleiden naar werk. Alles om te voorkomen dat weer de fout gemaakt wordt dat asielzoekers jaren in de bijstand zitten.”

9 REACTIES

  1. Het zou moeten 99% zijn, Dan pas zou de Nederlandse Regering beseffen wat ze precies heeft binnen gehaald, Als migrant, waarom werken als je steun krijgt van de regering,En je start ,n illegaal handeltje op en je verdient 10 maal meer dan in je thuisland, Dat is toch de reden dat al die goudzoekers naar hier komen en niet naar andere moslimlanden, domme dwaze westerse regeringen.

  2. Autochtonen moeten langer werken voor pensioen en vreemdelingen krijgen gratis kost en inwoon. Wij beschikken zelfs over een staatssecretaris die voor de verandering de asielbusiness activeert in het MO. België land zonder begrotingstekort en met een supergezonde SZ en rijke OCMW’s. “Wir schaffen das” ook in de Wetstraat met het duo Michel & Francken. Conclusie: het zijn zotten die werken. We kunnen nog veel leren van de nieuwe orde uit Afrika en het MO.

  3. Het duurt minimum 15 à 20 jaar eer een kind van onze maatschappij in staat is deel te nemen aan het economisch leven. Ik wil niet beweren dat het niveau van nieuwkomers ligt op dat van een kleuter van 3 jaar, maar zij kennen de taal niet, de cultuur niet, kennen ook ons schrift en alfabet niet en komen in een maatschappij terecht die heel complex is. Het is dus dwaas te veronderstellen dat deze mensen op twee jaar tijd in staat zijn een deftig beroep uit te oefenen. Vandaar ook mijn pleidooi voor een gelimiteerd en gecontroleerd migratiebeleid. Integratie is voor de ontvangende maatschappij een zware en moeilijke opgave, los van het feit dat sommige nieuwkomers misschien helemaal niet te integreren zijn.