Op zijn blog haalt CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy stevig uit naar de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. “Nationalisme leidt tot polarisatie en verdeeldheid in de samenleving. Hopelijk komen de Catalanen ook tot dit inzicht en stemmen zij op 21 december Puigdemont en de nationalisten weg”, aldus de christendemocraat.

Naast Puigdemont is ook regeringspartner N-VA kop van Jut in Van Rompuy zijn nieuwe blogpost. Zo poogt N-VA volgens hem door “allerhande verklaringen de perceptie hoog te houden dat ze nationalist en separatist blijven, maar meer dan een uitlaatklep voor hun nationalistische ideologie in de media is het niet”. 

Van Rompuy: “Realpolitik versus ‘nationalistische principes”

Hoewel er in komende twee maanden nog veel kan gebeuren moet de regering-Michel volgens het Kamerlid op eieren lopen. “Want wat gaat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon doen als hij uitvoering moet geven aan de uitlevering van ‘zijn vriend’ Puigdemont aan Spanje? Gaat de realpolitik het halen boven de nationalistische principes?” 

In een interview met VTM NIEUWS gaf Jambon echter aan Puigdemont niet als een vriend te beschouwen. Dat is volgens hem eerder een “beperkte krans”.Niettemin heeft de minister naar eigen zeggen “zeer goede contacten” met Puigdemont. N-VA-voorzitter Bart De Wever bestempelde, de Catalaanse leider echter wel als een “vriend“.

Di Rupo over Rajoy: “Autoritaire franquist”

Op Twitter laat PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn licht schijnen over de Catalaanse kwestie. Naar eigen zeggen zou hij het beleid van Puigdemont bestrijden maar zou hij “erg geschokt” zijn als de Belgische justitie de Catalaanse leider in de cel laat zitten. “Laten we een minimum aan waardigheid terugvinden. Laten we het onafhankelijkheidsstreven bestrijden, maar democraten blijven. Puigdemont heeft zijn positie misbruikt, maar Rajoy heeft zich als een autoritaire franquist gedragen”, stelt de voormalige premier op Twitter.