Op zijn blog haalt CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy stevig uit naar de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. “Nationalisme leidt tot polarisatie en verdeeldheid in de samenleving. Hopelijk komen de Catalanen ook tot dit inzicht en stemmen zij op 21 december Puigdemont en de nationalisten weg”, aldus de christendemocraat.

Naast Puigdemont is ook regeringspartner N-VA kop van Jut in Van Rompuy zijn nieuwe blogpost. Zo poogt N-VA volgens hem door “allerhande verklaringen de perceptie hoog te houden dat ze nationalist en separatist blijven, maar meer dan een uitlaatklep voor hun nationalistische ideologie in de media is het niet”. 

Van Rompuy: “Realpolitik versus ‘nationalistische principes”

Hoewel er in komende twee maanden nog veel kan gebeuren moet de regering-Michel volgens het Kamerlid op eieren lopen. “Want wat gaat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon doen als hij uitvoering moet geven aan de uitlevering van ‘zijn vriend’ Puigdemont aan Spanje? Gaat de realpolitik het halen boven de nationalistische principes?” 

In een interview met VTM NIEUWS gaf Jambon echter aan Puigdemont niet als een vriend te beschouwen. Dat is volgens hem eerder een “beperkte krans”.Niettemin heeft de minister naar eigen zeggen “zeer goede contacten” met Puigdemont. N-VA-voorzitter Bart De Wever bestempelde, de Catalaanse leider echter wel als een “vriend“.

Di Rupo over Rajoy: “Autoritaire franquist”

Op Twitter laat PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn licht schijnen over de Catalaanse kwestie. Naar eigen zeggen zou hij het beleid van Puigdemont bestrijden maar zou hij “erg geschokt” zijn als de Belgische justitie de Catalaanse leider in de cel laat zitten. “Laten we een minimum aan waardigheid terugvinden. Laten we het onafhankelijkheidsstreven bestrijden, maar democraten blijven. Puigdemont heeft zijn positie misbruikt, maar Rajoy heeft zich als een autoritaire franquist gedragen”, stelt de voormalige premier op Twitter.

16 REACTIES

  1. Mag je een deel van een land afsplitsen ook al is dat in de grondwet van dat land niet voorzien, of verboden? Waarmee we het toch weer juridiseren, is ten behoeve van de lezende journalist.
    Het antwoord op de vorige vraag is ondubbelzinnig ja. Separatisme is een toegelaten politieke mening. Niet ik zeg dat, maar wel het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). De arresten worden aangehaald in het boek Sleutels tot ontgrendeling van de V-Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters (p. 169 ev.). Het hof oordeelt (in het Arrest Refah Partisi) dat staatskundige verandering nastreven als politiek project toegelaten is. Er zijn twee voorwaarden: ten eerste moet men democratische middelen gebruiken, dus geen geweld, ten tweede moet het maatschappijmodel dat men nastreeft democratisch zijn. Beide voorwaarden zijn in Catalonië vervuld. (Bron Doorbraak 03.11.2017). De reactie van di Rupo, :”Je combats la politique de Puigdemont, mais je serais très choqué si la justice belge le mettait en prison”. is alleszins compatibel met het EVRM, daar waar de haatboodschap van Eric Van Rompuy getuigt van sympathie voor totalitaire regimes. De essentie van de democratie meneer Van Rompuy, is het recht op het tegensprekelijk debat, het recht voor de burger om zijn mening te ventileren via verkiezingen en referenda en niet door het voeren van politieke processen en/of dissidenten achter de tralies te plaatsen. Uw vriend Rajoy criminaliseert het democratisch debat. Helaas staat de geschiedenis bol van voorbeelden waar de Christen-democraten collaboreerden met totalitaire regimes. Vandaar dat uw aanval op de democratie mij niet verbaast.

    • Over een aantal zaken deel ik totaal niet dezelfde mening als u. (voor zover er niet meer dan één Maes is die op Sceptr artikels reageert) Maar in deze deel ik 100% uw mening. Ik weet niet of alles wat u schrijft klopt rond het EHRM, maar het klinkt me aannemelijk.

  2. Eric Van Rompuy haalde bij de verkiezingen van 2014 ongeveer 23.000 voorkeurstemmen… Bart De Wever ongeveer 300.000… Dat is heel ruim 10x meer… Misschien moet Eric Van Rompuy zich toch eens afvragen waarom zijn ‘grote gelijk’ niet echt beloond wordt… Hij kan dan wel heel blij zijn met de structuur ‘België’, waaraan hijzelf veel te danken heeft, en waarvan hij nog een een gigantisch vet pensioen te goed heeft… Maar advies van Van Rompuy om tegen iemand te kiezen? Daar zit in Catalonië echt niemand op te wachten… Dat Van Rompuy ondertussen defacto fan blijkt van fascist Franco, is wel heel erg cynisch…

  3. De Belgo-Nationalisten als de Van Rompuys noemen zichzelf “realisten” waarmee ze onvoorwaardelijk het recht van de macht willen bevestigen. Bovendien noemen ze dat cyinisch: een Christelijke en democratische moraal. Van Rompuys en Maoïsten één moralistisch front: recht komt uit de loop van een geweer.

  4. De verzuurde mislukkeling heeft weer iets uit zijn botten geslagen. Nou ja. Telkens als hij iets uitbraakt kan de nva besparen op zijn reclame-uitgaven. De verzuurde mislukkeling doet dat gratis en vooral voor niets. En ik lees net dat zijn voorzitter ook weer de kans gemist heeft om te zwijgen.

  5. Eric Van Rompuy leunde in zijn jonge jaren als flamingant dicht bij het Vlaams-Nationalisme aan. Bij hem gaat het gezegde dat het verstand met de jaren komt duidelijk niet op. Mocht hij een vrouw zijn, zou men van hem kunnen zeggen ‘jong een hoer, oud onder de preekstoel’, een omschrijving voor hypocriet opportunisme (als dat al geen pleonasme is). En zijn oudere broer Herman de Eerste Europrofiteur, is geen haar beter. Tja, tsjeven…

  6. Hopelijk stemmen mensen naar eer en geweten. Of Erik Van Rompuy beide heeft is nog maar de vraag. Erik Van Rompuy is de arrogantie van de CVP nog niet verleerd. Dinosaurussen overleven blijkbaar nog altijd. Uiteindelijk moeten we met piëteit deze mensen behandelen. Ze zijn een uitstervend ras. Laten we ze erkennen als nationaal erfgoed!