De Republikeinen in het Amerikaans parlement hebben een grote belastinghervorming goedgekeurd. Er verschuiven voor maar liefst 1,4 biljoen aan lasten. In de bedrijfsbelastingen zal er zwaar worden geknipt. Het is de meest ingrijpende hervorming in meer dan dertig jaar en een grote overwinning voor de Republikeinen.

De stemming kwam er vandaag nadat Amerikaans president Donald Trump (Rep.) een uitzonderlijk bezoek bracht aan het Congres om steun te verzamelen voor de hervormingsplannen. In de Senaat moet er nog steun verzameld worden voor een eigen versie van de wet, maar een Republikein zei al tegen te zijn. Daar mogen er maar 2 Republikeinen tegen stemmen. In het Congres waren er 13 Republikeinen die tegen stemden. Als de versie van de Senaat goedgekeurd wordt, zal die naast die van het Congres gelegd worden om een finale versie te bekomen. Men verwacht dat dit een moeilijk proces wordt.

Enkel met steun Republikeinen

De Republikeinen die tegen stemden komen voornamelijk uit staten met hoge belastingen (zoals New York, New Jersey en Californië) waar de hervormingen pijnlijker zullen zijn door nieuwe limieten op aftrekposten voor de staat en lokale belastingen.

Ook de Democraten zijn negatief over de veranderingen. Zij zien het als een geschenk aan de rijken. Ze stemden dan ook unaniem tegen de hervormingen.

Donald Trump is dan weer veel positiever. Hij noemde het een mooi, prachtig kerstgeschenk. Kamervoorzitter Paul Ryan (Rep.) noemde het dan weer “de belangrijkste zet die we kunnen maken om de economie te doen groeien, kansen te herstellen en de middenklasse te helpen, die afziet in de huidige omstandigheden”.

Minder belastingen

Het plan wil de bedrijfsbelasting doen zakken van 35% naar 20% en de overzeese winsten en belastingen anders aanpakken. De bedoeling is ook om alles veel eenvoudiger te maken. Een uitgebreide analyse van de plannen kunt u hier terugvinden.

Volgens de Republikeinen zou de hervorming gemiddeld 1.182 dollar (= 1000 euro) per gemiddeld gezin van vier opbrengen.

Nadat er voldoende stemmen waren binnengehaald, brak er een applaus uit bij de Republikeinen. De beloofde hervorming was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes in de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

2 REACTIES