In de Marokkaanse stad Casablanca zijn vrijdagavond rellen uitgebroken nadat migranten uit Sub-Sahara Afrika op de vuist gingen met de plaatselijke bevolking. Auto’s werden vernield of in brand gestoken en beide groepen bekogelden elkaar en de politie met stenen en andere projectielen.

Casablanca is een stad in het westen van Marokko en is met ruim 3,3 miljoen inwoners de grootste stad van Marokko. Het is een populaire (tijdelijke) verblijfplaats voor migranten en vluchtelingen uit zuidelijker geleden landen in het Afrikaanse continent die via Marokko willen proberen Europa te bereiken.

Vuurzee

In de stad zijn verschillende tijdelijke opvangplaatsen gevestigd voor de talrijke Afrikaanse migranten die in Casablanca verblijven, wat geregeld tot spanningen en opstootjes leidt met de plaatselijke bevolking. Zo ontstonden er in de nacht van vrijdag op zaterdag alweer rellen nabij een opvangplaats waar enkele honderden migranten gehuisvest zijn.

Een jonge Marokkaanse vrouw zou enkele Afrikaanse migranten beledigd hebben waarna zij de vrouw achtervolgden en lastig vielen. De vrouw wist te ontkomen maar riep vervolgens de hulp in van tientallen Marokkaanse jongeren om wraak te nemen. Zij staken de opvangplaats van de Afrikaanse migranten in brand, waarna de situatie volledig escaleerde.

Er braken massaal gevechten uit en beide groepen bekogelden elkaar met stenen, vuilnisbakken en andere projectielen. Auto’s werden volledig vernield en in brand gestoken. De politie kwam ter plaatse om de gemoederen te bedaren en ook de brandweer was snel ter plaatse om de vuurzee onder controle te krijgen. “De ordediensten kwamen ter plaatse om de jongeren uiteen te drijven. Er waren geen gewonden”, zeggen de lokale autoriteiten.