Dat het Catalaanse streven naar autonomie dagelijks in de media verschijnt, betekent niet dat elders in Europa de onafhankelijkheidskwesties lamliggen. Na het overgenomen bestuur van Catalonië door de regering van Madrid, blijkt immers dat ook Noord-Ierland weer sterker onder invloed komt te staan van het parlement van Londen. James Brokenshire, Brits minister voor Noord-Ierse aangelegenheden, besliste zopas immers een deel van de bevoegdheden van de ontbrekende Noord-Ierse regering over te nemen.

In januari trok de inmiddels overleden Martin McGuinnes (Sinn Féin) de stekker uit de toenmalige coalitieregering van zijn katholieke, pro-Ierse partij en de protestantse unionisten van de DUP omwille van een fraudeschandaal. Na de daarop volgende vervroegde verkiezingen van maart, waarbij Sinn Féin een degelijke score behaalde, legde deze meteen een paar belangrijke eisen op tafel. Zo willen de Ierse nationalisten onder andere het Iers tot de tweede officiële taal en – opvallend voor katholieken, maar conform met het linkse programma van Sinn Féin – abortus liberaliseren en homohuwelijk invoeren. Die voorstellen zijn echter enorm moeilijk te verenigen met het programma van de rechtse unionisten, waardoor nieuwe regeringsonderhandelingen al snel vastliepen.

Invloed van de Brexit

Naast het feit dat Sinn Féin en de DUP an sich niet goed overeenkomen, kregen de onderhandelingen in mei een bijkomende klap te verwerken. Toen gaf de DUP immers Brits premier Theresa May gedoogsteun voor haar nieuwe regering. Een groot deel van de Noord-Ieren is van mening dat de Brexit economisch weinig goeds betekent voor hun regio. De gedachte achter de Goede Vrijdagakkoorden uit 1998, die een einde moesten maken aan het tomeloze geweld in Ierland, is door de omstandigheden steeds verder te zoeken. Er wordt zelfs beweerd dat de mogelijkheid tot hereniging van Ierland groeit.

De fractieleider van de DUP, Nigel Dodds, verklaarde al dat Noord-Ierland snel ministers moet krijgen en “… als het geen Noord-Ieren zijn, dan moeten het maar ministers uit Londen worden. We kunnen de Noord-Ierse economie niet aan haar lot overlaten.” Brokenshire benadrukte gisteren evenwel dat hij niet de bedoeling heeft de macht in Noord-Ierland totaal in handen te nemen, terwijl ook Iers premier Leo Varadkar al meldde dat Brits bestuur zonder inspraak van het Ierse parlement in Belfast ondenkbaar is.

1 REACTIE