Bij de regionale Siciliaanse verkiezingen, die gezien worden als een belangrijke maatstaf voor de landelijke verkiezingen van volgend jaar, hebben de rechtse – en antisysteempartijen een goed resultaat geboekt. Zij worden de twee grootste partijen. De linkse partijen werden afgestraft.

De Siciliaanse verkiezingen worden immers gezien als een graadmeter van de nationale verkiezingen in Italië volgend jaar. Vooral voor de populistische Vijfsterrenbeweging was het koffiedik kijken naar de uitslag van de verkiezingen in Sicilië. De partij doet het de laatste tijd goed omdat veel Italianen de gevestigde systeempartijen bij waren. Luigi Di Maio kan mogelijk volgend jaar bij een landelijke overwinning met zijn 31 jaar de jongste premier ooit worden in Italië.

Linkse partijen afgestraft

De anti-systeempartij Vijfsterrenbeweging boekte een uitstekend resultaat met ruim 35% van de stemmen. Bijna een verdubbeling ten opzichte van de vorige Siciliaanse regionale verkiezingen in 2012 toen de partij nog een score van 18% behaalde. Ze worden wel niet de grootste partij. De centrumrechtse partij van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi, nu onder leiding van Nello Musumeci, behaalde net geen 40% van de stemmen, een stijging van bijna 15% ten opzichte van de verkiezingen in 2012.

De linkse democratische partij, onder leiding van Fabrizio Micari, werd afgestraft en behaalt nog ongeveer 18% van de stemmen. Bij de vorige regionale verkiezingen in 2012 was die partij met ruim 30% nog de grootste van Sicilië. Ook een andere linkse partij, de Democratische en Progressieve Beweging, haalt een mager resultaat met iets meer dan 6% van de stemmen.

Deze uitslag toont aan dat we bij de landelijke verkiezingen in Italië van volgend jaar rekening zullen moeten gaan houden met de intussen 81-jarige Silvio Berlusconi. Die kondigde immers aan “topfit” en klaar te zijn voor een politieke comeback na zijn hartoperatie vorig jaar. Na zijn veroordeling voor fraude zal hij evenwel geen premier meer kunnen worden. In het verleden was hij 4 keer premier van Italië.

2 REACTIES

  1. Ook daar laat het volk van zich horen. Mensen overal in Europa beginnen het verraderlijke spel van ‘hun’ politici door te hebben, ze raken de chaos, verbonden aan de massa-immigratie beu (laat staan kotsbeu) en stemmen meer en meer voor die partijen die aan deze afbraakpolitiek een eind willen maken.