De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka (ÖVP) heeft opgeroepen de strijd tegen mensensmokkelaars op te voeren. In januari 2018 zal Oostenrijk het voorzitterschap van Europol overnemen in de strijd tegen smokkel en illegale migratie. 

Het lijkt erop dat de rechtse verkiezingsoverwinning in Oostenrijk ook haar invloed zal hebben op hoe Europol volgend jaar gerund zal worden. Gerald Tatzgern, een migratiedeskundige van de Oostenrijkse Federale Politie, zal het nieuwe offensief tegen de mensensmokkel leiden.

Mensensmokkel aanpakken

Naast het in kaart brengen van de smokkelroutes wil zich vooral richten op de geldstromen van de criminele bendes. “Volg het geld, zo zul je de criminele structuren ontdekken”, zegt Tatzgern daarover. Men zal ook met de politie in de landen van herkomst samenwerken om de netwerken rond mensenhandel in Afghanistan, Pakistan, Iran en Turkije te identificeren.

Tegelijkertijd doet Oostenrijks minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka ook een oproep voor een kordater terugkeerbeleid. “Vrijwillige terugkeer is een topprioriteit . Maar als een persoon geen recht heeft om in een staat te verblijven, moet ook onvrijwillige terugkeer mogelijk zijn”, aldus Sobotka.

Volgens de ÖVP-politicus is de illegale migratie een van de voornaamste bronnen van inkomsten voor de smokkelindustrie. Daarnaast komen mensen door deze illegale migratie vaak in ondraaglijke levensomstandigheden of zelfs levensgevaar terecht.

“We moeten de criminele smokkelaars een halt toeroepen om zo de sterfgevallen op de Middellandse Zee te stoppen”, klinkt het. Sobotka zegt dat Oostenrijk zal samenwerken met verscheidene Afrikaanse landen om de mensensmokkel daar aan te pakken.

Nieuwe rechtse coalitie

In Oostenrijk is men momenteel bezig een nieuwe rechtse regeringscoalitie te vormen tussen de christendemocratische ÖVP en de de nationaal-conservatieve FPÖ. Dit nadat de ÖVP de verkiezingen won met 31.5 procent van de stemmen. Onder Sebastian Kurz schoof de ÖVP stevig op naar rechts. Op veel vlakken, zoals migratie, lijken beide partijen momenteel natuurlijke bondgenoten.

Beide partijen hebben tijdens hun verkiezingscampagnes opgeroepen tot belastingverlagingen voor laagverdieners en bedrijven, ook beloofden beide partijen geen vermogensbelasting of successierechten in te voeren.

Om dat betaalbaar te houden willen de partijen snoeien in de uitkeringen voor migranten. Ook overwegen zij om een systeem in te voeren, waarbij burgers van andere EU-landen pas na vijf jaar verblijf in Oostenrijk recht hebben op een uitkering. Drie van de negen Oostenrijkse provincies hebben al gesnoeid in de uitgaven voor nieuwkomers, daarbij werd beargumenteerd dat het systeem overbelast werd door de toevloed aan migranten.

2 REACTIES