Het Brusselse parket maakte afgelopen maandag een reeks gedetailleerde vragen over aan Spanje omtrent het respecteren van de mensenrechten bij een eventuele uitlevering van Carles Puigdemont. Spanje verzekerde België dat Puigdemont en zijn ministers niets te kort zullen komen. Ze zullen in een moderne gevangenis worden geplaatst en extra beschermd worden.

Twee weken geleden raakte bekend dat afgezet Catalaans minister-president Carles Puigdemont in Spanje aangeklaagd zou worden voor rebellie, opruiing en fraude. Hij riskeert daarvoor 30 jaar celstraf. Later die dag arriveerde Puigdemont in Brussel. De geruchtenmolen van een mogelijke politieke asielaanvraag van Puigdemont in België draaide op volle toeren. Hij vroeg echter geen asiel aan, maar wilde de garantie dat hij een eerlijk proces zou krijgen in Spanje.

Vragen bij mensenrechten

België heeft extra uitleg aan Spanje gevraagd omtrent de situatie waarin Puigdemont zou belanden bij een eventuele uitlevering. Het Brusselse parket – dat zal moeten oordelen over een eventuele uitlevering – zou zich zorgen maken over de grondrechten van Puigdemont en zijn ministers en heeft aan Spanje laten weten dat het grondig zal onderzoeken of hun rechten bij een mogelijke uitlevering gerespecteerd zullen worden.

Spanje verzekerde België dat het zeker de mensenrechten zal respecteren. Puigdemont zal bij een uitlevering in Estremera terechtkomen, één van de meest moderne gevangenissen van Spanje, en er een grote cel krijgen. Hij zal er altijd in contact mogen staan met zijn advocaten en extra bescherming krijgen tegen eventuele aanvallen van andere gevangenen, klinkt het. Spanje zou overigens behoorlijk op zijn tenen getrapt zijn door de vragen van België.

Vandaag om 14 uur verschijnen Puigdemont en zijn ministers voor de raadkamer in Brussel. Die zal moeten beslissen of het Europese aanhoudingsbevel dat werd uitgevaardigd door Spanje, ook moet worden uitgevoerd. De kans is echter groot dat de raadkamer vandaag beslist om de beslissing uit te stellen.

“Gezellige avond”

Aan de vooravond van de zitting, werd Puigdemont uitgenodigd voor een etentje door Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA). “Ik weet niet of dit de eerste keer was dat hij bij iemand wordt uitgenodigd’, zegt Parys. ‘Ik heb gewoon een aantal mensen die ik ken uitgenodigd en we hebben een gezellige avond gehad. Voor hen was het belangrijk dat ze eens ontspannen konden eten”, aldus Parys.

Parys heeft naar eigen zeggen geen toelating gevraagd aan de N-VA-top voor het etentje. “Ik heb niet de gewoonte om aan Bart De Wever te vragen welke vrienden ik uitnodig”, zegt hij. “Ik zie niet wat er mis is met enkele vrienden uitnodigen die je steunt.” De N-VA-top lijkt er ook niet over wakker te liggen. “Die mensen zijn geen terroristen of misdadigers, ze praten met wie ze willen”, aldus de woordvoerder van Bart de Wever.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

4 REACTIES

  1. Uitgeleverd en gevangengezet worden omdat hij het zelfbeschikkingsrecht der volkeren in de praktijk wilde brengen, het zou een echte schande zijn. Normaal gesproken lopen de Verhofstads van deze wereld voortdurend rond te toeteren dat Europa voor vrede en democratie zorgt maar in deze zaak hoor je hen natuurlijk niet. Dit Europa is mijn Europa niet meer.

  2. “Spanje verzekerde België dat het zeker de mensenrechten zal respecteren”. (texto). De manier waarop Rajoy omgaat met de rechten van de Mens hebben we gezien toen de guardia civil op zijn bevel vreedzame burgers tot bloedens toe neerknuppelde die wilden deelnemen aan een referendum. Nu eist Schurkenstaat Spanje failed state Belgium de overlevering van democratisch verkozen staatslieden van het onafhankelijke Catalonië. Ballingen die dachten hier veilig te zijn. Er is een voorgaande wat dat betreft. In mei 1940 heeft de Belgische regering Pierlot (katholiek), Spaak (Socialisten) en Vanderpoorten(Liberaal) 8 000 joodse vluchtelingen die naar België gevlucht waren gedeporteerd naar Frankrijk die ze na de Armistice (22/6/40) aan de nazis overleverden. Vandaag zouden we dergelijke laffe daad een schending van de mensenrechten noemen. Naar analogie met Pontius Pilatus heeft de Belgische premier Charles Michel zijn politieke verantwoordelijkheid doorgegeven aan het gerecht van de katholiek, Koen Geens, waarvan de partij CD&V, de belangen van de fascist Rajoy in België behartigt.

  3. Wanneer Puigdemont hier in Vlaanderen wordt gevangen gezet zullen er dingen gebeuren waardoor sommige zaken in een stroomversnelling zullen komen. En niet alleen in België.

Comments are closed.