Charles Puigdemont, afgezet Catalaans minister-president, heeft laten weten dat hij bereidwillig wil meewerken met Belgische justitie. Gisteren werd een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Spanje. De procedures voor een eventuele uitlevering kunnen maanden in beslag nemen.

Enkele dagen geleden raakte bekend dat afgezet Catalaans minister-president Carles Puigdemont in Spanje aangeklaagd zou worden voor rebellie, opruiing en fraude. Hij riskeert daarvoor 30 jaar celstraf. Later die dag arriveerde Puigdemont in Brussel. De geruchtenmolen van een mogelijke politieke asielaanvraag van Puigdemont in België draaide op volle toeren. Hij vroeg echter geen asiel aan, maar wilde de garantie dat hij een eerlijk proces zou krijgen in Spanje.

Puigdemont bereid mee te werken

Het Belgisch federaal parket heeft nu een aanhoudingsbevel voor Puigdemont en 4 van zijn ministers die momenteel ook in België verblijven. Er moet nu een onderzoeksrechter aangesteld worden die de betrokkenen zal verhoren en dan een beslissing moet nemen. “Hij kan beslissen om geen aanhoudingsmandaat af te leveren of hij kan wel een aanhoudingsmandaat afleveren, maar eventueel de betrokkenen vrijlaten onder voorwaarden”, legt het federaal parket uit.

Puigdemont is alvast bereid mee te werken, dat liet hij vandaag weten in een Tweet. “We zijn bereid tot volledige medewerking met Belgische justitie nav het Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Spanje”, meldde Puigdemont in het Nederlands. Zijn advocaat Paul Bekaert bevestigt dit. “In tegenstelling tot wat ik soms lees, verschuilen ze zich niet”, aldus Bekaert. “De politie weet mijn cliënten zijn.”

Als de onderzoeksrechter beslist een aanhoudingsmandaat af te leveren, zal de zaak voorkomen bij de raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg. Daar moet beslist worden of het Europese aanhoudingsbevel uitgevoerd moet worden. Tegen die beslissing kan wel nog in beroep en cassatieberoep gegaan worden. Vooraleer Puigdemont uitgeleverd zal worden aan Spanje, zal men dus eerst een resem procedures moeten doorlopen. “Dat kan snel twee maanden duren”, aldus Bekaert.

2 REACTIES

  1. Het Spaanse hooggerechtshof en het openbaar ministerie, die volledig onder de Spaanse bevoegdheid vallen, zijn ook nogal uit de bocht gevlogen in deze ruzie. De rechtbanken dienen zich echter niet bezig te houden met politieke rechtsspraak. Politieke problemen moeten worden opgelost door democratisch gekozen volksvertegenwoordigers.
    Het optreden van het Spaanse gerecht is een rechtsstaat onwaardig. In de ranking van de ‘World Bank’ komt Spanje bij het begrip rule of law uit op de 39ste plaats ( 1 = Finland, 7= Nederland en 22= België ). Kan dat in de EU dat een deelstaatregering in de gevangenis vliegt op vraag van de federale overheid en dit om louter politieke redenen ?
    Bron: Herman Matthijs (UGent, VUB) -Hoogleraar Openbare Financiën aan de UGent en de VUB en lid van de Hoge Raad Financiën (uittreksel Knack.be 04.11.2017). Comment: De gerechtelijke vervolging en opsluiting van een legale regering (Catalonië) is niets minder dan rechtsmisbruik in hoofde van de franquist Rajoy en politiek afhankelijke rechters. Oorlog voeren tegen moslimterroristen en tezelfdertijd het terreurbeleid tegen democratie van Rajoy gedogen is incoherent. Maken Juncker, Tusk, Merkel en Macron zich misschien klaar om naar analogie met het conflict tussen Spanje en Catalonië, een nu ook een conflict uit te lokken tussen Servië en Kosovo, om een einde te maken aan de onafhankelijkheid van Kosovo?