De Gentse politie wordt deze avond ingeschakeld om een lezing van NSV!-Gent, een rechtsnationalistische studentenvereniging, te beveiligen. Gastspreker is Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, die er zijn nieuw boek – ‘Toekomst in Eigen Handen’ – komt voorstellen. “Er worden mogelijk incidenten verwacht. Daarom heeft de UGent om politiebewaking gevraagd”, licht NSV!-verantwoordelijke Stijn Everaert toe. De Gentse politie bevestigt: “Waar mogelijk gevaar is, leveren wij politiebeveiliging”.

Op Facebook trok NSV!-verantwoordelijke Stijn Everaert aan de alarmbel. “Voor het eerst met de politie contact moeten hebben om de veiligheid van onze sympathisanten vanavond op de NSV-lezing te kunnen garanderen”, aldus Everaert. “Extreemlinks schreeuwt moord en brand en het is niet onwaarschijnlijk dat ze de orde gaan proberen verstoren”. Aanleiding van de ‘moord en brand’ en de mogelijke ordeverstoring is een lezing door Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Deze toert het land rond om zijn boek – dat eerder dit jaar uitkwam – te promoten.

Voor het eerst met de politie contact moeten hebben om de veiligheid van onze sympathisanten vanavond op de NSV-lezing…

Publiée par Stijn Everaert sur mardi 14 novembre 2017

“Waar gevaar is, leveren wij beveiliging”

“Waar mogelijk gevaar is, leveren wij politiebeveiliging”, zo bevestigt Matto Langeraert, woordvoerder voor politie Gent, aan onze redactie. “Wij hebben bericht opgevangen dat een aantal linkse studentenorganisaties niet tevreden zijn met de geplande aanwezigheid van NSV! en de desbetreffende spreker aan de UGent. In het recente verleden waren er ook al kleine opstootjes met waterballonnen tijdens een lezing door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Wij willen niet dat een gelijkaardig protest kan escaleren”.

“De spanning stijgt al enkele dagen merkbaar. Op onze doop is een schacht (een nieuw lid, red.) in elkaar geslagen door extreemlinkse daders. En deze ochtend hing het auditorium waar we onze lezing zullen houden al vol met linkse stickers en strooibriefjes”, sakkert Everaert. Ook Michiel Deprez, praeses van de bevriende studentenorganisatie KVHV getuigt. “Bij ons is vorige maand een lid aangevallen tijdens een evenement in de Vooruit. Dit zonder enige waarschuwing of reden”, aldus Deprez.

“We hebben onze leden opgeroepen om zoveel mogelijk te filmen als het vanavond komt tot opstootjes”, vertelt Everaert verder. “We laten alle eventuele wanpraktijken over aan extreemlinks”. Ook bij de UGent schatten ze een veiligheidsrisico in. “Wij informeren de politie altijd bij zo’n activiteit”, zo licht UGent-woordvoerster  toe. “Wij doen dat bij activiteiten die veel volk trekken zoals onze Dies Natalis (feest rond de verjaardag van de UGent, red.) of als er protest kan zijn”.

Protestbrief

Wellicht is een aanleiding voor de protestinschatting – want er zijn geen officiële protestacties aangekondigd, noch wordt elke lezing van NSV! door de politie beveiligd – een zekere linkse ketting-protestmail. Deze is gericht aan UGent-rector Rik Van De Walle. De mail – getiteld ‘Geen racist aan de Blandijn!’ – heeft geen ondertekenaar, maar de initiatiefnemer ervan is Gilles Van Loocke. Die laatste is een UGent-student verbonden aan COMAC: de jeugdorganisatie van de extreemlinkse partij PVDA. Op Van Loocke zijn Facebookpagina is ook een oproep te vinden om eenzelfde protestmail te sturen naar de decaan van de UGent, Marc Boone“Ik roep iedereen op om een protestmail te sturen naar decaan Marc Boone”.

(Lees verder onder de facebook-update.)

In de protestmail wordt onder meer gerefereerd aan de antidiscriminatieverklaring van de UGent. Volgens Van Loocke is het uitnodigen van Van Grieken aan de UGent hiermee in strijd. “Het is goed mogelijk dat onze screeningdiensten deze brief onder ogen hebben gekregen”, vertelt Dezeure. “We volgen een standaardprocedure wat dit soort zaken betreft. Eerder dit jaar was er bijvoorbeeld ook een incident met Theo Francken.

Het incident waar zowel Dezeure als Langeraert naar verwijzen was een lezing georganiseerd door de rechtenstudentenvereniging VRG eind maart. Gastspreker van deze lezing was staatssecretaris Francken en werd daarom verstoord door linkse activisten. De manifestanten waren het oneens met het migratiebeleid van deze regering. Bij het protest werden onder meer met waterballonnen gegooid en linkse slogans gescandeerd.

De controversiële NSV!-lezing gaat deze avond door van 20u00 tot 22u00 in de Campus Boekentoren, in auditorium 4 ter hoogte van Blandijnberg 2 te Gent.

Vanavond! 20u, Auditorium 4, Blandijn! Semper fi!

Publiée par NSV! Gent sur mardi 14 novembre 2017

3 REACTIES

  1. Begrijpelijk want er zitten tal van LINKSologen-fanatici op de Gentse Linkse Loge Univ. DAAROM mogen ze zo vaak komen opdraven op de met journaille uit Gent(se) oververzadigde, sossenrode propagandatoeter S.R.T. Let er eens op, bijna immer één of andere LINKSoloog van de Gentse Univ als vermeend “expert” opgevoerd, ZELDEN of nooit een “expert” van een andere univ, het valt echt op meer en meer op !

  2. Onlangs nog kwam geneeskundeprofessor De Maeseneer van de Gentse universiteit in het nieuws met een opmerkelijk opiniestuk. Hij maakte zich zorgen om zijn studenten. Niet zozeer omwille van hun talent of kennis, maar omwille van hun politieke voorkeur. Volgens een zelf uitgevoerde opiniepeiling zou, o gruwel!, 55% van de studenten N-VA stemmen. Hij vroeg zich af of N-VA-stemmers wel genoeg empathie aan de dag kunnen leggen om hun patienten te helpen…

    Deze anekdote toont aan in wat voor een wereldvreemde rood-ivoren toren onze academici leven. En de Ugent heeft wel een links imago, maar het zou naief zijn te denken dat het aan andere universiteiten beter zou zijn. Rechts is in academistan niet meer welkom, behalve dan om via zijn belastingen de nodige centen op te hoesten.