In een interview met Het Laatste Nieuws is CD&V-vicepremier Kris Peeters duidelijk over de verkiezingen in Antwerpen. “Ik speel hier bij de verkiezingen alles of niets. Havenschepen? Daar pas ik voor”. Doch later nuanceert hij zijn woorden. Zo ziet hij “2018 niet per definitie als een afscheid van het nationale niveau. Is de uitslag goed maar word ik geen burgemeester, dan zal ik allicht mijn rol spelen bij de verkiezingen van 2019”.

Naar eigen zeggen speelt de CD&V-vicepremier bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen “alles of niets”. Hoewel de kaarten bij de Vlaamse christendemocraten nu anders liggen dan bij de voorgaande verkiezingen – toen was Peeters nog hét absolute boegbeeld – deed hij toen een soortgelijke uitspraak over het Vlaams minister-presidentschap. Zo stelde hij in 2014 dat hij “al honderd keer had gezegd” geen kandidaat-premier te zijn, maar voluit voor het Vlaams minister-presidentschap te gaan. Later echter zag de CD&V-topper Charles Michel (MR) premier worden.

Peeters tegen De Wever: “Goed geprobeerd, maar dat zal niet pakken”

Waar Peeters bij de Vlaamse verkiezingen moest opboksen tegen Liesbeth Homans (N-VA), heeft hij nu partijvoorzitter Bart De Wever tegenover zich. Die laatste doet volgens Peeters “goede dingen. Dat samenscholingsverbod in de buurt rond de Brederodestraat: als burgemeester zou ik dat ook gedaan hebben. Je kunt niet toestaan dat Turken en Koerden hun vetes op straat uitvechten met ijzeren staven.”

Of De Wever echter de beste burgemeester voor Antwerpen is, daar wil de christendemocraat zich niet over uitspreken. “Maar wat hij onlangs in een interview met uw krant heeft gezegd – ‘Wat ik ook zeg of doe, Peeters vindt het niet wijs’ – klopt van geen kanten. Ik erken dat hij vaak goede dingen doet. Daarbij helpen wij hem ook als coalitiepartner.”

Wat Peeters echter stoort is het zinspelen van De Wever op een samenwerking tussen enerzijds de christendemocraten en anderzijds de progressieve lijst ‘Samen’ van Groen en sp.a. Volgens de CD&V-vicepremier is dit “onzin”. “CD&V gaat ongebonden naar de kiezer. Gemakshalve situeert hij ons in wat hij de vierkoppige draak op links noemt: CD&V, Groen, sp.a en PVDA. […] Hoe vaak heb ik al herhaald dat CD&V nooit een coalitie zal vormen met PVDA, net zomin als met Vlaams Belang? Tien keer, maar De Wever blijft daar potdoof voor. Omdat het hem slecht uitkomt, natuurlijk. Liever zou hij hebben dat iedereen samenspant tegen hem. Helaas, Bart. Wij niet. Wij gaan met ons eigen project naar de kiezer en we zien nadien wel met wie we dat het best kunnen realiseren. Niet eerder. We laten ons niet in een hokje steken. Goed geprobeerd, maar dat zal niet pakken”, betoogt Peeters tegenover Het Laatste Nieuws.

Peeters: “Er was een tijd dat wij elkaar wél lagen”

Volgens Peeters was er een tijd dat hij en De Wever elkaar nog “wél lagen”. “Maar in de loop der jaren is dat scheefgelopen. Omdat de verhoudingen tussen N-VA en CD&V zijn gewijzigd en we allebei de ambitie hebben om de enige echte volkspartij te zijn. Dat spant. Dat trekt tegen. Maar tegen hem persoonlijk heb ik niets.”

6 REACTIES

  1. “Ik speel hier bij de verkiezingen alles of niets. Havenschepen? Daar pas ik voor”.(texto). Het wordt niets. Uw houdbaarheidsdatum is voorbij Kris. Bovendien werd u vakkundig overbodig gemaakt door het Groen/links alternatief. Anderzijds oogsten uw (tsjeven) fratsen binnen het circus van Michel meer en meer irritaties bij de publieke opinie.

  2. Dit is historisch. In 1954 splitste de Volksunie zich af van de CVP. Hun doel: een federaal België. De Volksunie had het erg moeilijk met deze strijd daar de CVP oppermachtig bleef. Haar NVA-opvolger gaat vandaag voor een gelijkaardig doel: een confederaal België. Niets veranderd zou men kunnen zeggen. Toch wel. Het is nu de NVA die domineert, en het is de CD&V die moeite heeft met overleven. En daarbij maakt ze de vreemdste sprongen.

    • Had de CVP zich in de loop der jaren inderdaad volkser, en dus Vlaamser opgesteld in plaats van zich telkens vanuit een “staatsbehoudende” opstelling in de luren te laten leggen door de franstaligen en Laken, en onze meerderheidspositie via grendels en alarmbellen niet opgeofferd had op het altaar van eeuwige en voor ons volk nadelige compromissen was ze nog steeds de grootste partij van België. Dat de partij daarbij teveel leunde op het ACW, thans officieel Beweging .net, maar in de volksmond van langsom meer Beweging. vuil en de dictaten slaafs onderging vanuit de achterkamertjespolitiek van die corporatisten breekt haar na het Arcopar- debacle nu ook zuur op, Leunen op een wormstekelige stok is nu eenmaal niet wijs, zoals Kris Peeters het zou zeggen. Nu zijn er nog Arcopar sukkels die geloven dat ze hun geld wellicht zullen terugzien wanneer ze maar blijven stemmen op de CD&V, maar als zal blijken dat ze zullen kunnen fluiten achter hun centen zou best kunnen dat ook deze mensen afhaken en er niets meer rest van die eens zo machtige en “oncontournabele” partij.

      • zelfs niet democratisch, zie maar naar hun afgod Rajoy van de PP. Van heel de afkorting CD&V schiet dus niks over. Lege Doos zou beter zijn, maar LD lijkt teveel op LDD.