Er zijn opnieuw rellen aan de gang in Brussel. Een betoging liep uit de hand en tientallen relschoppers maakten van de gelegenheid gebruik om winkels te plunderen en auto’s of andere dingen te vernielen. “Er zijn twaalf jongeren opgepakt”, zegt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie.

Vanmiddag stond een betoging van de Congolese gemeenschap tegen slavernij op het programma in Brussel. Die ontaardde in rellen omdat relschoppers die betoging volgens de politie als dekmantel gebruikten om voor de derde keer in evenveel weken tijd herrie te schoppen in de hoofdstad.

Winkels geplunderd, auto’s vernield

“Een dertigtal jongeren die aanwezig waren bij de manifestatie op het Poelaertplein hebben op een gegeven moment hun gezicht bedekt en zijn dan richting Louiza getrokken om daar beschadigingen aan te brengen aan een aantal winkels”, zegt Van de Keere van de Brusselse politie.

De relschoppers vernielden en plunderden verschillende winkels. Ook verschillende auto’s – waaronder een voertuig van de federale politie – werden vernield of beschadigd. De politie is ter plaatste en heeft het waterkanon ingezet om de gemoederen te bedaren. Er werden 12 mensen administratief aangehouden.

Minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) veroordeelde de relschoppers op Twitter. “Opnieuw onaanvaardbaar gedrag van relschoppers in Brussel”, schreef hij. “Het Crisiscentrum volgt de situatie samen met politiediensten strikt op. De politie doet alles om de vernielingen te stoppen en een maximaal aantal aanhoudingen te verrichten. Nultolerantie geldt.”

Derde keer in twee weken

Het is de derde keer in ongeveer twee weken tijd dat Brussel omgetoverd wordt in een slagveld. Twee weken geleden trokken een driehonderdtal Marokkaanse amokmakers de Brusselse straten op nadat de Marokkaanse nationale ploeg zich kwalificeerde voor het WK voetbal. Ze staken auto’s in brand, plunderden winkels en raakten slaags met de politie. Daarbij raakten toen 22 agenten gewond.

Enkele dagen later ontstonden opnieuw rellen in de hoofdstad nadat de ‘influenceer’ Vargasss92 had opgeroepen massaal naar het Muntplein te komen voor de opname van een videoclip. Honderden allochtone jongeren begonnen de politie de bekogelen met stenen en andere projectielen en opnieuw werden winkels en auto’s beschadigd.

14 REACTIES

  1. Er zijn opnieuw rellen aan de gang in Brussel. Een betoging liep uit de hand en tientallen relschoppers maakten van de gelegenheid gebruik om winkels te plunderen en auto’s of andere dingen te vernielen. “ (texto) Hallo Charles Michel, Koen Geens, Theo Francken en Jan Jambon, wordt het geen tijd om een tandje bij te steken. Niveau 3 is totaal verwaterd en improductief geworden.

  2. Brussel; het komt niet meer goed. Franstalige hegemonie, discriminatie van Nederlandstaligen, 19e eeuwse structuur, struisvogelgedrag van politici, … Spijtig genoeg moest ik tot voor een jaar dagelijks in die stad zijn om te werken. Vandaag ben ik brusselvrij. Een verademing!
    Voor de rest; Afrika is al jaren vrij (van koloniale inmenging) en toch blijven deze mensen de schuld voor alle miserie op conto van de koloniaal schuiven. Terwijl ze hier in een rustige hangmat vegeteren.
    Het is makkelijk eigen verantwoordelijkheid te ontlopen en financiële eisen te stellen die uit de zak van de modale belastingbetaler (moeten) komen. Geef ze een enveloppe met voldoende geld om zelf de moed op te brengen afrika te ontwikkelen.

  3. Suggestie van Knack.be: Stop met buitenlandse problemen te importeren. Onze samenleving kan geen eindeloze migratiestroom meer aan. De asielcrisis heeft opnieuw vele duizenden mensen doen aanspoelen in Vlaanderen en Brussel. Hier moet een einde aan komen. Het is bijvoorbeeld nogal ongepast om uit te pakken met een stunt waarbij nog eens 150 mensen worden ingevlogen – zeker als je weet dat deze ‘humanitaire corridor’ niet wordt toegespitst op christenen en er ook deze keer weer moslims meekomen. Einde citaat. Comment Het nefaste asielbeleid van Theo Francken (N-VA) is gerelateerd met de gewelddadige muiterijen van vreemdelingen in Brussel.