Een van de twee moslimpredikers die in het stadhuis van Genk een omstreden streng-islamitische lezing gaf, ‘Ali Houri’, heeft afgelopen jaren ook heel wat andere activiteiten aangedaan overheen Vlaanderen. Onder meer op de Medina Expo afgelopen mei was Ali Houri te gast, op een gemeenschapsschooltje in Borgerhout in 2015 en in een Atrium-feestzaal verbonden aan voetbalclub Royal Antwerp FC het jaar ervoor. 

Vorige week werd duidelijk dat in het stadhuis van Genk een extremistische lezing plaatsvond voor moslims. Hier werd onder meer verteld dat muziek des duivels is. Het Nederlandse programma Nieuwsuur bracht hierover een reportage. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) reageerde woedend. Maar later zou ook blijken dat in een stadszaal in Antwerpen een dergelijke spreekbeurt werd gehouden. Een van de betrokken predikers, ‘Ali Houri‘, riep recent zelfs op om geld te storten voor een terreurverdachte. Maar er is nog meer, zo blijkt uit nieuwe informatie van onder meer islamwatcher Peter Velle.

Medina Expo

Ali Houri, ook gekend als Al Khattab, was afgelopen mei aanwezig op de ‘Medina Expo’ (de voormalige ‘Moslim Expo’). Die expo lag al eerder onder vuur omdat de Amerikaanse professor Nouman Ali Khan er kwam spreken. Volgens bepaalde critici zoals het rechtse Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) propageert Khan immers “homohaat, seksslavernij, geweld tegen vrouwen en zweepslagen voor prostituees, pornoacteurs en overspeligen”.

Een screenshot van het programma in 2017. Ali Houri sprak op 13 mei.
Een screenshot van het programma in 2017. Ali Houri sprak op 13 mei.

Maar ook Ali Houri sprak dus op de expo afgelopen lente. Initiatiefnemer van de expo, Ramzaddine Zerqane, bevestigt aan SCEPTR: “Ali Houri gaf vorig jaar inderdaad een spreekbeurt omtrent zaken die als goed en slecht worden aanzien in de islam. Maar we hebben in het verleden nooit iets kunnen constateren dat over de schreef gaat bij de man. Want alles dat ruikt naar moslimextremisme wordt geweerd van onze expo, die overigens geen louter religieuze activiteit is”. Gevraagd of Ali Houri nog welkom is op toekomstige edities antwoordt Zerqana dat “er sowieso elk jaar een variërend programma is. Zo wilden we ook al de kritische Montasser Alde’emeh uitnodigen”, aldus nog Zerqane. “Wat Ali Houri zelf betreft, gaan we zijn eerdere uitspraken in Genk enzo verder onderzoeken. Wat ik al heb gevonden naar aanleiding van die reportage van Nieuwsuur lijkt me inderdaad vergaand, maar ik vind de hele kwestie door de media wel wat opgeblazen”.

De Medina Expo gaat elk jaar door in de Antwerp Expo, een eigendom van Artexis. Men vindt er standen, workshops en lezingen rond boeken, economie, klederdracht, Halal-eten enzoverder. Het doelpubliek dat Medina Expo wil aanspreken zijn vooral moslimconsumenten, aldus Zerqane. Partners van de Medina Expo zijn onder meer Unizo, de Karel de Grote Hogeschool en Bond Zonder Naam. Opvallend detail: op de Medina Expo was ook één politieke partij aanwezig, namelijk de CD&V.

‘Het Keerpunt’

Maar ook in ‘Het Keerpunt’, een ‘brede school’ die financieel ondersteund wordt door de Vlaamse Gemeenschap, kon Ali Houri in het nabije verleden een lezing geven. Op de Facebookpagina van ‘Vereniging Salaam’ staat een prent van Ali Houri op de speelplaats van de school. De foto werd in maart 2015 gedeeld en kaderde in “het verduidelijken van de islam”. Ali Houri deed dit in samenwerking met Vereniging Salaam, een islamitische vzw.

Bij de school kon men niet reageren tegenover onze redactie omdat de directeur tot maandag onbeschikbaar is. Ook bij Vereniging Salaam kon men ons niet ter woord staan.

Atrium Deurne

Tot slot was Ali Houri ook betrokken in een ‘fund raiser’ ten voordele van voedselvoorziening voor behoeftige kinderen in Syrië. Op zich weinig mis mee, ware het niet dat de activiteit werd georganiseerd door de schimmige vzw Fukara. Fukara opereert vanuit het Turkse Adana, vlakbij de Syrische grens. Geldinzamelingen worden georganiseerd door het Belgische echtpaar Mouhssine Jarir en Oum Aysegul. Die Aysegul schreef eerder op Facebook dat “onze identiteit [..] onvermijdelijk [leidt] tot de stichting van een islamitische staat” die geleid moet worden door een “kalief” met “wereldwijde autoriteit”. Aysegul zei tevens op het sociale medium dat een bepaalde Nederlandse imam, die jongeren afraadde om in Syrië te gaan strijden, zich moet schamen dat hij zelf niet naar Syrië gaat.

Jullie bewijzen grote dienst aan de islam

De voorzitter van Fukara is een zeker Hasan Süslü. Die Süslü, die de Turkse nationaliteit heeft, postte in het recente verleden nog een foto van gewapende jihadisten met de begeleidende tekst: “Allah Akbar. Jullie bewijzen grote dienst aan de islam”In een reactie uit 2014 aan de Nederlandse krant NRC Handelsblad zei een woordvoerder van Fukara dat de organisatie enkel geld uitgeeft aan humanitaire doeleinden en dat geen van haar medewerkers het jihadisme aanhangt. De eerdere uitingen op Facebook zouden een ‘misverstand’ geweest zijn.

De affiche van de Fukara-activiteit in Deurne in 2014.
De affiche van de Fukara-activiteit in Deurne in 2014.

Pikant detail: de andere spreker op de activiteit in Deurne in 2014 was Abdelhamid Ain el Hayat. Deze moslimextremist uit Spanje wordt in de gaten gehouden door de Spaanse veiligheidsdiensten en onderhield banden met Mohamed Atta, een van de breinen achter de Al Qaida-aanslagen op de WTC-torens op 11 september.

De lezing met vzw Fukara ging door in een feestzaal van Atrium, hetgeen destijds verbonden was aan voetbalclub Antwerp FC. Zeynep Edeyit, toenmalige zaakvoerder van Atrium Feestzaken (de zaak is thans inactief), zegt de activiteit in kwestie niet meer te herinneren, “al kan het zijn dat men een zaal aanvroeg onder een valse naam”.

ADVERTENTIE