Officier van wacht zat thuis tijdens Marokkanen-rellen Brussel

8
3811

De beschuldigingen jegens de politieleiding – naar aanleiding van de rellen en plunderingen in Brussel door Marokkaanse jongeren afgelopen zaterdag – krijgen meer en meer ondersteuning. Uit nieuwe informatie blijkt dat de officier van wacht gewoon thuis zat tijdens de rellen. Eerder uitten Brusselse agenten ook al anoniem hun frustratie over de beperktheid van middelen die ze meekregen op de noodlottige avond.

Zaterdagavond kwalificeerde Marokko zich voor het WK voetbal in een match tegen Ivoorkust. Honderden Marokkanen verzamelden in aan De Beurs in Brussel om dit te vieren, maar de festiviteiten degenereerden al snel in rellen, vandalisme en anti-politie-geweld. 22 agenten raakten gewond, verschillende wagens werden in brand gestoken en een aantal winkels werden vernield en geplunderd. Op Twitter beweerde Youssef Kobo (CD&V) dat “een paar idioten […] het voor iedereen verpest[t]en”. Op videobeelden is echter te zien hoe minstens honderd Marokkaanse relschoppers een winkel naar de vaantjes helpen en kat en muis spelen met de ordediensten.

Niemand werd tijdens de rellen gearresteerd. De volgende dag regende het aan kritiek. “De politie is niet tussengekomen en dat maakt mij boos. Er zijn andere agenten die hier nadien zijn gekomen voor de bewaking. Die zeggen mij: ‘U weet dat, dat is politiek, wij mogen niet tussenkomen’”, klonk het. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) pareerde de kritiek en zei dat zijn politie correct heeft gehandeld. Nieuwe informatie lijkt dit echter tegen te spreken. Volgens bronnen van Het Laatste Nieuws zat de officier van wacht thuis tijdens de rellen. Vanop afstand zou hij de situatie hebben beoordeeld.

Gewoon thuis

Uit informatie blootgelegd door Het Laatste Nieuws blijkt meer en meer dat burgemeester Close er een flink eind naast zat wat betreft zijn commentaren over de incidenten in zijn stad, Brussel. “Agenten met zaterdagdienst werden zelfs naar zondag verplaatst om een betoging tegen Theo Francken te begeleiden”. De ordediensten die moesten instaan voor de veiligheid zaterdag na de noodlottige match waren zo onderbemand. Opnieuw lijkt het bestaan van verschillende Brusselse politiezones storend geweest te zijn voor een effectief politie-optreden.

Dezelfde HLN-bronnen laten ook weten dat de officier van wacht gewoon thuis zat wanneer de rellen aan De Beurs zich ontwikkelden. Hierdoor moest de verantwoordelijke van thuis uit de politie-inspanningen coördineren. “Onze slechte organisatie is uiteraard geen excuus voor dit vandalengedrag”, zegt een agent aan Het Laatste Nieuws. “Toch ben ik ervan overtuigd dat we dit hadden kunnen voorkomen als we beter voorbereid waren geweest”.

(Lees verder onder de video)

Diezelfde officier van wacht besliste om niet tot arrestaties over te gaan, gezien de weinige manschappen. “Dat zou de agressie enkel gevoed hebben”, zo licht Brussels commissaris Olivier Slosse toe aan Het Laatste Nieuws. De politie verzamelt nu tips en beelden om toch nog zoveel mogelijk daders te kunnen identificeren en vatten.

Wat nu met politie Brussel?

De Brusselse politie en de Algemene Inspectie zullen het optreden van de ordediensten zaterdagavond onderzoeken. “Wie in de fout gegaan is, zal moeten boeten”, stelde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) eerder dit weekeinde op Radio 1. “Maar goed, we zullen het bekijken om in de toekomst dergelijke zaken te vermijden”, aldus de Binnenlandminister.

Op federaal handelen omtrent de vele Brusselse politiezones blijft het echter wachten. Vooral de Franstalige partijen (zo ook de federale regeringspartij MR) zijn gekant tegen een fusie. Nochtans is – zeker na de aanslagen in maart 2016 in Zaventem en Brussel  – kritiek omtrent het inefficiënt werken van deze 6 (!) politiezones groeiende. In juni schreef FOD Binnenlandse Zaken een studie uit die moet onderzoeken hoe een eenmaking van de zones aan draagvlak kan winnen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

8 REACTIES

  1. “De politie is niet tussengekomen en dat maakt mij boos. Er zijn andere agenten die hier nadien zijn gekomen voor de bewaking. Die zeggen mij: ‘U weet dat, dat is politiek, wij mogen niet tussenkomen’” (texto). Oplossing heel simpel: plaats de Brusselse politie onder curatele van Binnenlandse Zaken. Zodanig dat burgemeester Close de politie niet langer kan verhinderen haar job te doen.

  2. Vraagje. Moet onze politie extra paraat staan als er ergens ter wereld een match gespeeld wordt?
    Antwoord. Neen dus. Ja, maar wel als de marokken of de turken erbij zijn. Dus. Aan wie ligt het dan wel?Juist. Aan de marokken en de turken dus.

    • Je zou zo denken dat een match Turkije-Marokko misschien interessant zou zijn. Zo kunnen die tolerante gemeenschappen eens aan elkaar kunnen tonen hoe verdraagzaam ze zijn t.o.v. elkaar. Maar ik denk dat het zou uitdraaien op nog een episode van laten we alles kapot slaan wat niet van “ons ras” is.

  3. De CD&V zou eens moeten nadenken over leden in hun partij die blijkbaar meer voor Marokko supporteren dan voor het land dat wel al iets voor hen heeft gedaan.

Comments are closed.