De Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) en de Vrijheidspartij (FPÖ) hebben een overeenkomst bereikt over onderwerpen zoals begrotingsdiscipline, de EU en het terugschroeven van uitkeringen van migranten als basisbeleid van de nieuwe regering. Dat deelden beide partijen gezamenlijk mee op vrijdag.

De leider van de christendemocratische ÖVP, Sebastian Kurz, is twee weken geleden begonnen met coalitiegesprekken met de nationaal-conservatieve FPÖ. Dit nadat de ÖVP de verkiezingen won met 31.5 procent van de stemmen. Onder Kurz schoof de ÖVP stevig op naar rechts. Op veel vlakken, zoals migratie, lijken beide partijen momenteel natuurlijke bondgenoten.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Budgetdiscipline en snoeien in uitkeringen migranten

Volgens voorspellingen van het Oostenrijkse ministerie van Financiën zal het Oostenrijkse structurele begrotingstekort in 2018 1,1 procent van het Bruto Binnenlands Product bedragen. “We zullen ons gezamenlijk inzetten voor duurzame financiering. Het doel is daarbij niet meer uit te geven dan is verdiend”, zegt Kurz.

Beide partijen hebben tijdens hun verkiezingscampagnes opgeroepen tot belastingverlagingen voor laagverdieners en bedrijven, ook beloofden beide partijen geen vermogensbelasting of successierechten in te voeren.

Om dat betaalbaar te houden willen de partijen snoeien in de uitkeringen voor migranten. Ook overwegen zij om een systeem in te voeren, waarbij burgers van andere EU-landen pas na vijf jaar verblijf in Oostenrijk recht hebben op een uitkering. Drie van de negen Oostenrijkse provincies hebben al gesnoeid in de uitgaven voor nieuwkomers, daarbij werd beargumenteerd dat het systeem overbelast werd door de toevloed aan migranten.

Subsidiariteitsprincipe

Een ander punt waarover beide partijen een overeenkomst hebben bereikt is de Europese Unie. Vanaf juli 2018 zal Oostenrijk gedurende zes maanden het EU-voorzitterschap op zich nemen. Daarover zei FPÖ-leider Heinz-Christian Strache: “De nieuwe regering zal zich richten op het actief vormgeven van het Oostenrijkse EU-voorzitterschap.” 

Strache sprak daarbij ook zijn wens uit de EU verder te ontwikkelen volgens het subsidiariteitsprincipe, dit wil zeggen dat zoveel mogelijk bevoegdheden op het lokale niveau blijven.

Kurz heeft in het verleden herhaaldelijk beklemtoond dat elke Oostenrijkse regering pro-EU moet zijn. Maar hij treedt Strache wel bij met zijn mening dat de EU afgeslankt dient te worden en zich enkel bezig dient te houden met haar kerntaken zoals handel en het beveiligen van de buitengrenzen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

6 REACTIES

  1. EU afgeslankt dient te worden en zich enkel bezig dient te houden met haar kerntaken zoals handel en het beveiligen van de buitengrenzen (texto). Chapeau voor de ÖVP en de FPÖ. Bijna niet de geloven dat de ÖVP christendemocraten zijn. Heeft het deviante gedrag van de Belgische politiek misschien te maken met luchtvervuiling?

  2. Ik benijd de Oostenrijkers. Zij stemmen immers nog met gezond verstand, wat in onze contreien blijkbaar helemaal bedolven ligt onder de modder van de politieke correctheid.

  3. Gezond verstand, “het daghet in den Oosten”; Oostenrijk, Hongarije, Polen, Tjechië…tot spijt van zatte Juncker.

Comments are closed.