De Nederlandse premier, Mark Rutte (VVD), haalt in zijn wekelijkse persconferentie uit naar het belastingbeleid in België. “Door de hoge belastingdruk in België blijft er in het land slechts één multinational over”, stelt Rutte. 

De Nederlandse regering zal in 2019 de dividendbelasting afschaffen. Op de maatregel kwam de laatste dagen en weken veel kritiek.

“Niet eindigen zoals België”

Vandaag betaal je in Nederland 15% op het dividend dat bedrijven uitkeren. Dat levert de Nederlandse schatkist jaarlijks 1.4 miljard euro op. De nieuwe Nederlandse regering wil deze belasting in de toekomst afschaffen om “niet te eindigen zoals België”, zo zei Rutte op zijn persconferentie.

Rutte is ervan overtuigd dat het afschaffen van de dividendbelasting noodzakelijk is om Nederland “rijk en succesvol” te houden. Het afschaffen moet Nederland aantrekkelijker maken voor internationale bedrijven opdat deze zich in Nederland zouden vestigen.

“Als Nederland deze belasting niet afschaft, gaat ons land België achterna”, zo verdedigt Rutte zijn beleid. “Daar zien we wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet. In België is er slechts één internationaal opererend bedrijf aanwezig: AB Inbev. De rest is weg”, zo zegt Rutte.

Bekijk hieronder de persconferentie van de Nederlandse premier. (Stuk over België vanaf minuut 24.) 

Ministers Peeters en Van Overtveldt reageren

Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), reageerde ‘not amused’ op de uitspraken van de Nederlandse premier. “België afschilderen als een economische woestijn is een brug te ver”, zegt hij bij Radio 1. “Wie met de wagen door het land rijdt, stelt vast dat er vele lokale en zeker ook internationale bedrijven aanwezig zijn in België”, stelt Van Overtveldt.

Vicepremier en minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), gaat nog een stap verder en noemt de uitspraken van Rutte “onaanvaardbaar”. Europese lidstaten die elkaar zwart maken vindt de CD&V-minister niet kunnen. “Wat Rutte zegt is niet eerlijk”, meent Peeters.

Slecht nieuws voor ons land

Los van de uitspraken die een negatief beeld schetsen over België, heeft ook de afschaffing van de dividendbelasting in Nederland een negatieve invloed op België. Vooral onze concurrentiepositie zal lijden onder de beslissing van de Nederlandse regering. Zo wordt het logischerwijze voor multinationals interessanter om in Nederlandse bedrijven te investeren of om zich in Nederland te vestigen.

Het afschaffen van de dividendbelasting in Nederland is wel goed nieuws voor Belgische beleggers. Zij zullen vanaf 2019 minder moeten betalen op Nederlandse aandelen.