Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid voor het CDA, liet op een bijeenkomst over de MH17-ramp met familieleden een nepgetuige opdraven. De nepgetuige moest een door Omtzigt opgestelde tekst naar voor brengen. 

De nepgetuige, een afgewezen Oekraïense asielzoeker, moest twijfel zaaien over de ware toedracht van de ramp.

Twijfel zaaien

In mei werd op de Amsterdamse Vrije Universiteit een bijeenkomst georganiseerd over de strafvervolging van de daders. Op die bijeenkomst regelde CDA-Kamerlid Omtzigt spreektijd voor zijn nepgetuige. Met behulp van een tekst die Omtzigt opstelde, verklaarde de nepgetuige dat hij andere vliegtuigen in de lucht had gezien op het moment dat de MH17 neerstortte.

Die theorie is afkomstig uit Rusland. Daar werd na de ramp de schuld gestoken op een Oekraïense straaljager die de MH17 zou hebben neergehaald. Deze theorie komt echter niet overeen met wat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vaststelde. Volgens hen werd de MH17 neergehaald door een Russische raket. Daarnaast sloot de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit dat er andere vliegtuigen in de buurt waren.

Omtzigt mag woordvoerder blijven

De nabestaanden reageren boos op het feit dat Omtzigt twijfel liet zaaien over de ramp. Ze vinden dat het Kamerlid hen een uitleg verschuldigd is. “Wij willen feiten horen, aan desinformatie hebben we niets”, klinkt het bij de nabestaanden. Omtzigt zelf excuseerde zich via Twitter, maar dat is voor de nabestaanden niet voldoende. “Hij is ons een uitleg verschuldigd”, vinden de nabestaanden.

Pieter Omtzigt is voor het CDA woordvoerder over het MH17-dossier. Volgens de fractieleider van het CDA, Sybrand Buma, is het niet aan de orde om hem uit die functie te verwijderen. Verder wou Buma niet reageren op de hele zaak.

ADVERTENTIE