In Nederland bereikt de discussie rond Zwarte Piet alweer het kookpunt. In Rotterdam werd een Sinterklaasfeest stopgezet nadat de organisator werd bedreigd. In Dordrecht spoten activisten de sloten van het Sinterklaashuis dicht met vloeibaar metaal. 

Vorig weekend kwam het tot een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Voorstanders blokkeerden de A7 omdat daar bussen met tegenstanders op weg naar een demonstratie zouden passeren.

“Zwarte Piet is racisme”

In Rotterdam is een Sinterklaascircus stopgezet nadat de organisator via Facebook bedreigingen had ontvangen. De bedreigingen kwamen er nadat de organisator weigerde te kiezen voor roetveegpieten. De stad Rotterdam had net daarvoor beslist niet langer traditionele Zwarte Pieten in het straatbeeld te laten verschijnen.

Toch speelden er tijdens de voorstelling gewone traditionele Pieten, wat niet zonder gevolgen bleef. Via Facebook stroomden bedreigingen aan het adres van de organisator binnen. Zowel het kinderfeest als de organisator zelf werden bedreigd. De organisator kon niet rekenen op de steun van de politie, volgens wie niets zou veranderen wanneer de organisator aangifte zou doen.

Ook in het Nederlandse Dordrecht gooiden anti-Pietactivisten roet in het eten. Sloten van het Sinterklaashuis werden met vloeibaar metaal dichtgespoten. De activisten kleefden ook stickers op de deur met als tekst: “Zwarte Piet is racisme”. De acties kwamen er ondanks dat er in het Sinterklaashuis roetpieten aanwezig zijn en geen Zwarte Pieten.

10 REACTIES

  1. De Ollanders, inzonderheid diegenen die Tom Zwitser “kutamsterdammers” noemt, nemen aanstoot aan enkele onschuldige zwarte pieten, op het ogenblik dat Nederland en heel Europa overstroomd wordt door een massa moslimmannen die de blanke bevolking dreigen te verdringen met hun bruine pieten.