“Als tradities hun bestaansrecht niet willen verliezen, moeten ze met hun tijd kunnen meegaan.” Dat zegt de Nederlandse minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven (D66).

Minister Van Engelshoven reageerde op vragen van de PVV omtrent de Zwarte Piet-discussie.

PVV reageert furieus

“We kunnen de ogen niet sluiten voor groepen die aanstoot geven aan een zwarte Zwarte Piet”, zegt de minister nog. Tradities moeten voor haar levend blijven en dus volgens haar ook meegaan met hun tijd.

Martin Bosma, Tweede Kamerlid voor de PVV reageert furieus. Op Twitter vraagt hij zich af of tradities zoals de Ramadan en de Iftar den wel meegaan met hun tijd. Hij wijst de minister op het feit dat ze niet alleen in de regering zit en dus ook spreekt voor de VVD, het CDA en de ChristenUnie.

Meeste pieten toch zwart

Met haar uitspraken lijkt ze in te gaan tegen de filosofie van het vorige kabinet, waarover Mark Rutte (VVD) ook de leiding had. Toen wilde het kabinet zich niet moeien met iets wat volgens Rutte “een zaak van de samenleving is”.

Ondanks dat het stadsbestuur van Amsterdam ervoor kiest om een nieuw soort Zwarte Piet te introduceren, lijken de meeste andere steden en gemeenten alles bij het oude te laten. In slechts drie gemeenten kiest men uitsluitend voor de zogenaamde ‘roetveegpieten’.

9 REACTIES

 1. Zwarte Piet heet NIETS met negers of met kolonialisme en tutti quanti te maken, maar alles met de oeroude tegenstelling tussen goed en kwaad, waarbij de “zwarte” des duivels was. In heel Europa en ook elders bestaat deze overlevering sinds de Middeleeuwen (en waarschijnlijk nog vroeger; zelfs voor we wisten dat Afrika, laat staan negers, bestonden!). Eea wijst er dus op dat aktievoerders terzake a) een gebrekkige opvoeding hadden en/of b) te stom zijn om te helpen donderen want al deze informatie is beschikbaar op internet.

  Maar ja, het voelt zo lekker om politiek correct te zijn en wie maalt dan nog om de feiten? Oh, en misschien krijg je nog wat subsidie van d’een of d’andre politicus die dus voor Sinterklaaas speelt en lekkers strooit?

  Kom maar binnen met je zwarte knecht…

  In onze familie vieren wij Sinterklaas al een paar eeuwen (nou ja, ik heb direkte weet sinds 1868 – Opa) en over nog een paar eeuwen zullen we dat nog doen, op de traditionele wijze: Sint op een wit paard over de daken en Zwarte Piet als zijn helper/ boeman.

  PS Voor de niet Vlaamse lezer: in Vlaanderen worden tijdens de nacht van 5 op 6 de kadootjes gelegd, de schoentjes geleegd (worteltjes edm), chocolade goudmuntjes en ook letterkoekjes en mandarijntjes (Spanje) gestrooid.

 2. Zie, ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan….volgens de politiek correcten:

  Het woord “zie” kan als uiterst kwetsend worden ervaren door visueel gehandicapten, al zullen die dit waarschijnlijk niet lezen, en dient dus vervangen te worden door “ervaar”. Daarnaast is het onacceptabel om het op dit moment over Spanje te hebben voor de Catalanen, dus daar moet een oplossing voor worden gezocht, net als voor het fenomeen “stoomboot” want iedereen weet dat deze zeer milieubelastend zijn.

  Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie Hem al staan…
  Het “hij” van de stoomboot is onmiskenbaar genderspecifiek en dient vervangen te worden. PS: de milieuonvriendelijke boot moest toch al weg, wellicht vervangen door milieuvriendelijk genderneutraal voertuig? “Sint Nicolaas” is een uiting van de Christelijke traditie en bijgevolg ongewenst. “Zie” (zie hierboven) moest al weg (ivm visueel gehandicapten).
  Hoe huppelt het paardje, het dek op en neer…
  (dieren horen in de vrije natuur, en zijn er niet om trucjes te doen (huppelen) en al helemaal niet op eerder genoemde boot. Een exces dat men vroeger ook wel zag in dierentuinen en circussen. Past niet meer in 2017. Helaas

  Hoe waaien de wimpels al heen en al weer…
  Mag in principe nog wel, al suggereert het een continu wisselende windrichting. (milieu effect of veroorzaakt door de vervuilende gassen van de stoomboot?) Hier dient een milieu effect rapportage gemaakt te worden. Tot de gevolgen bekend worden, voorlopig geen wimpels. Ook omdat de niet nader genoemde kleur van de wimpels weleens voor verkeerde beeldvorming ZOU KUNNEN zorgen.
  Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe…
  (Knecht is denigrerend, weinig respectvol voor minder lager opgeleiden en suggereert een arbeidsongelijkheid die onacceptabel is. Het zogenaamde lachen (zonder humoristische context) kan als als een teken van minder intelligentie worden uitgelegd. Het zogenaamde “roepen” is door slechthorenden niet of nauwelijks mee te krijgen en hierdoor onnodig kwetsend en dient vervangen te worden door een passend alternatief.
  Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe…
  (door zoet aan lekkers te koppelen ontstaat een onjuist beeld. Het is juist zoetigheid (lees suikers) die voor obesitas en hart- en vaatziekten zorgt. Door uitgerekend het woord “zoet” te verwarren met “lief” of “braaf” ontstaat een verkeerd beeld. Voorstel; A wie zoet eet, krijgt obesitas (waarschuwend) of B wie braaf is krijgt een wortel (beloning). PS eerder werd “snoeptomaatje” voorgesteld maar de koppeling tussen snoep (slecht) en tomaat (goed) is ongewenst in deze…
  Oh lieve Sint Nicolaas, kom ook eens bij mij…
  Is absoluut uitgesloten. De koppeling van een katholieke heilige en het woord “komen” roept bijzonder ongemakkelijke beelden op van seksueel misbruik in de breedste zin van het woord en is daarom “no go”.
  En rijd dan niet stilletjes ons huisje voorbij…
  Het woord “huisje” doet onrecht aan mensen die zich geen huis kunnen veroorloven (waaronder veel alleenstaande moeders, woonwagenbewoners enz) en die noodgedwongen in een flat of appartement wonen “ons Huisje” is in deze context (vaak) onbewust bedoeld als eigen bezit. (Onnodig grievend voor huurders of niet-huizen bezitters.)

  Deze korte lulkoek analyse bewijst maar weer dat alles kapot te redeneren is en kwam tot stand na een half uurtje bullshit lezen op FaceBook.
  Vind je het leuk, deel het gerust en ben je het niet met me eens, reageer dan vooral niet…