“Als tradities hun bestaansrecht niet willen verliezen, moeten ze met hun tijd kunnen meegaan.” Dat zegt de Nederlandse minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven (D66).

Minister Van Engelshoven reageerde op vragen van de PVV omtrent de Zwarte Piet-discussie.

PVV reageert furieus

“We kunnen de ogen niet sluiten voor groepen die aanstoot geven aan een zwarte Zwarte Piet”, zegt de minister nog. Tradities moeten voor haar levend blijven en dus volgens haar ook meegaan met hun tijd.

Martin Bosma, Tweede Kamerlid voor de PVV reageert furieus. Op Twitter vraagt hij zich af of tradities zoals de Ramadan en de Iftar den wel meegaan met hun tijd. Hij wijst de minister op het feit dat ze niet alleen in de regering zit en dus ook spreekt voor de VVD, het CDA en de ChristenUnie.

Meeste pieten toch zwart

Met haar uitspraken lijkt ze in te gaan tegen de filosofie van het vorige kabinet, waarover Mark Rutte (VVD) ook de leiding had. Toen wilde het kabinet zich niet moeien met iets wat volgens Rutte “een zaak van de samenleving is”.

Ondanks dat het stadsbestuur van Amsterdam ervoor kiest om een nieuw soort Zwarte Piet te introduceren, lijken de meeste andere steden en gemeenten alles bij het oude te laten. In slechts drie gemeenten kiest men uitsluitend voor de zogenaamde ‘roetveegpieten’.