Volgens Myria, het Federaal Migratiecentrum, is het budget voor uitzettingen van illegale migranten sinds 2014 met 35% gestegen. Myria klaagt ook dat er te weinig alternatieven zijn voor het opsluiten in gesloten centra van uitgezette migranten.

“Het totale budget voor uitzettingen is sinds 2014 met 35% gestegen, van 63 naar bijna 85 miljoen euro. […] Dit is het enige [overheids]budget dat geen crisis kent”, aldus François De Smet, directeur van Myria.

“Samenhang tussen de cijfers en de woorden van Francken”

Diezelfde De Smet zegt in het radioprogramma Matin 1, op La Première, dat er “een samenhang is tussen de cijfers en de woorden” van het migratiebeleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

In 2016 zijn er 11.000 personen van het Belgische grondgebied verwijderd. Myria vroeg zich af wat de budgettaire kosten zijn van deze uitzettingen. Daarbij wordt de prijs van een plaats in een gesloten centrum geschat op 188 euro per dag.

Alternatieven voor opsluiting

Volgens Myria is er wel te weinig transparantie rond de uitzettingen. Daarom pleit het Federaal migratiecentrum voor de oprichting van een permanent comité dat het uitzettingsbeleid zou moeten evalueren. Dat comité zou moeten bestaan uit verschillen actoren uit de sector.

België investeert volgens het centrum te weinig in alternatieven voor opsluiting van migranten die het land moeten verlaten. Volgens Myria belanden dit soort migranten te snel in gesloten centra.

2 REACTIES

  1. Opvolger van CGKR. Raad van bestuur nog vlug benoemd door vorige regering(Myria wordt beheerd door een raad van bestuur samengesteld uit de leden
    die het het federaal parlement op 24 april 2014 heeft aangewezen). Het budget voor uitzetting van ILLEGALE migranten mag van mijn part stijgen met 3500% ipv 35%