Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) zal de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM) laten onderzoeken. Dat antwoordde hij na een kamervraag van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang). De vzw VOEM verdedigt zich ondertussen.

VOEM ontvangt Vlaamse subsidies en werkte in Antwerpen samen met de streng-islamitische prediker Ali Houri. Van dermeersch vroeg zich af of hierbij belastinggeld is misbruikt voor het verspreiden van fundamentalistische boodschappen.

Doorlichting

“Ik ga de vereniging onder wiens organisatorische verantwoordelijkheid de lezingen hebben plaatsgevonden een onderzoek aansmeren. Het is tot dusver een goede organisatie. Ze bestaan al enkele decennia“, aldus Gatz. “Ze zijn gegroeid uit islamleerkrachten die enerzijds moslims wegwijs willen maken in onze samenleving en anderzijds informatie willen bieden over de islam in de zeer brede zin van het woord.”

“Wat er nu gebeurt, roept inderdaad vragen op. Het enige wat ik tot nu toe weet, is dat de koepel zegt dat de voordrachten niet met haar medeweten georganiseerd waren. Daarvan ga ik mij nu in detail vergewissen”, aldus Gatz.

Huurverbod van twee jaar

Intussen kreeg de VOEM ook een huurverbod van twee jaar in de stad Antwerpen. Volgens bevoegd schepen Fons Duchateau (N-VA) heeft de vzw de zaal onder een vals voorwendsel gehuurd. Vlaams Belang sprak ondertussen van “paniekvoetbal van schepen Duchâteau”. Volgens het Vlaams Belang negeert het Antwerpse stadsbestuur de signalen van de partij inzake “islamitische haatpredikers” al jaren.

“We begrijpen de bezorgdheid van de minister en van de schepen. We kunnen dit niet goedkeuren. We hebben onze vrijwilligers gevraagd om elk contact met die persoon stop te zetten”, reageert Youssef Souissi, de voorzitter van VOEM.