De 25-jarige Hamza Louahrani bekende aan zijn familie niet in Allah te geloven, waarna hij geen contact meer heeft met hen. Zijn broer zei niets meer met hem te maken te hebben. Met zijn ouders vindt hij het moeilijk nog op een normale manier contact te hebben. “Hun geloof ziet in alles verweven, in alle kleine handelingen”, klinkt het. “Zij zouden het graag anders zien.”

Moslims die ervoor uitkomen eigelijk niet in Allah geloven en dus afvallig zijn, blijft taboe binnen de islam. Zowel in de Koran als in de Hadith staan immers teksten waarin staat dat mensen die hun geloof kwijtraken, gedood moeten worden. De 25-jarige Hamza Louahrani kwam naar buiten met het feit dat hij niet gelooft in Allah en ondervond aan de lijve hoe moeilijk dat is.

Contact met familie verbroken

“Ik heb ervoor gekozen niet meer gelovig te zijn. Dat zorgde wel voor wat gevolgen bij mijn familie”, aldus de jongeman. Op de vraag van zijn broer of hij in Allah gelooft, gaf hij eerlijk toe dat niet te doen. Zijn broer antwoordde in dat geval niets meer te maken te hebben met hem, waarna hij het contact verbrak. “Oké, uw zaak natuurlijk, niet de mijne. Maar dan hebben we met elkaar ook niet echt nog iets te maken”, antwoordde zijn broer.

Ook met zijn ouders – die heel erg traditioneel gelovig zijn – heeft hij nog weinig contact. Niet alleen omdat zij zijn keuze maar matig respecteren, ook omdat hij het naar eigen zeggen zelf heel moeilijk vindt “op een normale manier contact te hebben met hen”. “Hun geloof ziet in alles verweven, in alle kleine handelingen. Ik vind het ook moeilijk om naar hen toe te gaan omdat ik weet dat zij mijn keuze niet aanvaarden. Zij zouden het graag anders zien.”

https://twitter.com/ikbenhamza/status/920354048028573697

Op Twitter kreeg hij gemengde reacties op zijn uiting als ongelovige. Naast de vele negatieve reacties van mensen die hem zien als “een verrader”, kreeg hij ook veel reacties van mensen die in dezelfde situatie zitten als hem. Moslims die er niet voor durven uitkomen eigelijk niet gelovig te zijn, uit angst voor agressieve en gewelddadige gevolgen. “Ik vind het jammer dat mensen hun eigen keuzes niet kunnen maken omdat zij in een situatie zitten waarbij hun familie zo veel druk op hen zet”, aldus Hamza.