De burgemeester van Lesbos in Griekenland heeft opgeroepen tot een algemene staking naar aanleiding van de situatie in de migrantenkampen op het eiland. Die zijn namelijk overbevolkt. 

De burgemeester van het Griekse eiland Lesbos, Spyros Galinos (ANEL), heeft opgeroepen tot een algemene staking. Aanleiding daarvan is de dramatische toestand in de migrantenkampen. De burgemeester wil dat alle ondernemingen en overheidsinstanties volgende week maandag de deuren gesloten houden.

Toestand op Lesbos explosief

In de buurt van Mytilini, de hoofdstad van het eiland, zitten in twee kampen zo’n 8.300 migranten samengeperst. Dat zijn drie keer zoveel mensen als de kampen normaal gezien aankunnen.

De burgemeester waarschuwde in de media dat de toestand op het eiland uiterst explosief is. Daarnaast wijst hij er ook op dat het aantal overstekers vanuit Turkije opnieuw toeneemt. Volgens het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR hebben in de maanden van juli, augustus en september 10.714 mensen de overtocht gemaakt van Turkije naar Griekenland. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

EU-Turkijedeal

Na de EU-Turkijedeal die in maart 2016 gesloten werd nam de toevloed dramatisch af. Turkije kreeg in het licht van die deal 6 miljard euro om mensen te verhinderen richting Griekenland te vertrekken. Ook in die deal inbegrepen was het één-op-één principe. Dat wil zeggen dat Turkije in theorie elke migrant die illegaal de EU binnenkomt zou moeten terugnemen, in ruil daarvoor zou de EU dan legaal migranten vanuit Turkije laten overvliegen. Vooralsnog zijn er slechts een paar migranten teruggestuurd.

Volgens de Griekse minister van migratie Ioannis Mouzalas ligt dat lage aantal vooral aan de manier waarop in Griekenland asielaanvragen behandeld worden. “Wij zijn het enige land dat op vier niveau’s asielaanvragen onderzoekt”, zegt Mouzalas. Hij erkende ook dat veel uitgewezen asielzoekers uiteindelijk nog een poging wagen om illegaal het land binnen te komen.

Er ligt een enorme druk op de Egeïsche eilanden zoals Lesbos, Chios, Kos, Leros en Samos. De opvangcentra op die eilanden zijn nu al overbelast. Er zitten momenteel zo’n 60.000 migranten vast in Griekenland. Zo’n 13.352 zitten sinds de EU-Turkijedeal gesloten werd vast op de Egeïsche eilanden. Rellen en gewelddadige uitspattingen komen veel voor in de kampen daar.

5 REACTIES

 1. De islamisatie van Europa door de niet-verkozen en ondemocratische EU.

  IRAN……………………………1.648.000 km²
  TURKIJE……………………….. 783.562 km²
  EGYPTE………………………1.010.000 km²
  SAOEDIE ARABIE…………2.150.000 km²

  G R I E K E N L A N D………131,957 km²
  B E L G I E……………………….30,528 km²
  Heel raar toch…
  Allemaal naar die twee kleine landjes….
  Raar…Heel raar…