De schandalen en heisa rond ‘#MeToo’, in gang gezet door de onthullingen over grensoverschrijdend gedrag door de linksliberale Hollywoodproducer Harvey Weinstein in Amerika, bereiken nu ook België. Televisiemaker Bart De Pauw is ontslagen bij de VRT na beschuldigingen omtrent seksuele intimidatie. Het betreft “pikante” sms’en die tijdens een tijdspanne van enkele jaren zijn verzonden. Volgens de CEO van de VRT gaat het om “een vorm van stalking”. De Pauw is van plan om “stappen” te ondernemen tegen de beslissing.

Volgens Paul Lembrechts, CEO van de VRT, heeft De Pauw overheen de jaren “honderden pornografisch getinte berichten” gestuurd naar vrouwelijke collega’s. Dit zowel met zijn eigen gsm als met behulp van een anonieme simkaarten. Volgens de VRT-top betreft dit een “vorm van stalking”. De Pauw ontkent echter zowel het stalken als het gebruik van anonieme sim-kaarten. Hij vindt zich bijzonder onfair behandeld en hekelt het gebrek aan verdediging en transparantie. Dat laat hij weten aan VTM NIEUWS en op Radio 1. “[…] Soms […] stuur je al eens een dronken sms’je. […] Dat is niet het patroon van stalken”, aldus De Pauw.

Bart De Pauw reageert op het ontslag

Bart De Pauw reageert voor het eerst.Hij doet dat in "De ochtend" op Radio 1.Beluister en bekijk hier dit gesprek.

Publiée par VRT NWS sur vendredi 10 novembre 2017

Steun voor Bart De Pauw

Toch mag ondanks de beschuldigingen de bekende TV-maker – die onder meer betrokken was in de programma’s ‘De Schalkse Ruiters’ en ‘Willy’s en Marjetten‘ – rekenen op flink wat steun na zijn ontslag. “Mevrouw, als u een interview wil doen, nagel dan op voorhand al niet de geïnterviewde aan de schandpaal en LUISTER eens naar wat hij te zeggen heeft i.p.v. hem woorden in de mond te leggen die hij niet gezegd heeft en conclusies te trekken die u niet hoeft te doen! Ken uw job!”, zo reageert een verontwaardigde Facebook-gebruiker naar aanleiding van het bovenstaande Radio 1-interview met De Pauw. De reactie behaalde meer dan 300 ‘vind-ik-leuks’, bijna evenveel als de Facebook-update zelf.

Maar ook prominente Vlamingen staan achter De Pauw. “Does the punishment fit the crime?” (is de straf wel in overeenstemming met het misdrijf?), vroeg filmmaker Jan Verheyen zich deze ochtend af, ook op Radio 1. “De VRT is rechter en jury tegelijkertijd. […] We vinden toch allemaal dat een rechtbank moet oordelen over schuld en onschuld, en de straf die daarbij hoort?” Verheyen poneert dat de VRT voor de dialoog had moeten kiezen in plaats van met beide voeten vooruit De Pauw te dumpen. “We moeten klachten van vrouwen meer au sérieux nemen. 200 procent mee eens. Maar we moeten opletten dat de klepel niet omslaat naar de andere kant”, aldus de regisseur van de nieuwe film ‘Het Tweede Gelaat’.

Ook advocaat Joris Van Cauter, bekend van onder meer de zaak rond voormalig Brugs bisschop Roger Vangheluwe, vindt dat “de #Metoo-slinger [door] slaat.” De jurist oordeelt in een tweet dat “anonieme beulen […] aan de macht [zijn]”. Opnieuw op Radio 1 lichtte Van Cauter deze ochtend die positie toe: “Ik heb het gevoel dat we als samenleving heel genadeloos zijn geworden”, aldus nog de advocaat. “Is een ontslag en plein public dan de enige oplossing? Voor zover ik het kan inschatten zijn er geen fysieke daden gesteld […]”

Daarbovenop zijn er bij het productiehuis van De Pauw – Koeken Troef! – tevens reeds publieke steunbetuigingen gemaakt. Medewerkster Vicky De Rooster deelde de hashtag ‘#IkSteunBart’ in naam van ‘de vrouwen van Koeken Troef’. “Het is voor ons erg pijnlijk om toe te kijken hoe onze baas en vooral ook goede vriend op deze manier aan de schandpaal wordt genageld”, aldus De Rooster. “[…] Laten we alsjeblieft geen Weinsteins maken van zij die het niet zijn”.