Niettegenstaande miljoenen euro’s Belgische staatssteun, ontweken Nike en ook Janssen Pharmaceutica, Whirlpool en Ageas een pak Belgische belastingen. Dat blijkt uit de ‘Paradise Papers’. Dat zijn de onthullingen over belastingontwijking blootgelegd door het grootschalig onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Hierin zijn ook de Belgische media Knack, De Tijd en Le Soir participant. Fiscaal expert Michel Maus verwijt de Belgische politiek een gebrek aan moed en daadkracht omtrent deze (wan)toestanden. “In Groot-Brittannië zijn Apple en Starbucks op het matje geroepen in het parlement. Met resultaat. Ik zie dat hier niet gebeuren”, aldus Maus aan BELGA.

Volgens professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) schiet de Belgische regering flink tekort inzake haar belastingwetten en uitzonderingen die ze geeft aan grote bedrijven. Uit vrees om grote bedrijven kwijt te spelen aan het buitenland staat volgens Maus de Belgische politiek op de rem om die wetten te hervormen. “Maar je kan ook ethisch-moreel optreden”, schermt Maus. Zoals bijvoorbeeld door de bedrijven in kwestie ter verantwoording te roepen in het parlement.

“Het is een beetje ‘de helaasheid der dingen’”

Uit de Paradise Papers, het nieuwste fiscale opzoekwerk van het ICIJ, blijkt dat ook heel wat bedrijven die in België actief zijn, belastingen hebben ontweken. Het gaat om Nike, Ageas, Whirlpool en het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica. Naar Nike gingen miljoenen euro’s Vlaamse overheidssteun. De bedrijven gebruikten een postbus op het exotische belastingparadijs-eiland Bermuda om zo minder belastingen te moeten betalen. Miljarden werden naar Bermuda gesluisd om te genieten van het comfortabele belastingtarief van 0,0 procent.

“Dit toont opnieuw aan op welke grote schaal bedrijven de afgelopen decennia belastingen hebben ontdoken”, zo professor Maus tegenover BELGA“Het is een beetje ‘de helaasheid der dingen’: er kan veel gedaan worden, maar de politiek wil niet mee. Niet internationaal, maar ook niet in België. Klassiek argument om op de rem te staan is dat de vrees bestaat dat men business zal verliezen door strenger te zijn dan de rest”.

Echter, de fiscalist beargumenteert dat er andere middelen zijn om te reageren op het gesjoemel van bedrijven, ook al doen ze – op basis van de huidige wetten – niets strafbaar. De professor verbonden aan de VUB roept dan ook op om een sterk moreel signaal uit te zenden naar de bedrijven. In het VK is zo bijvoorbeeld de internationale koffieketen Starbucks meer belastingen gaan betalen na een publieke reprimande in het Brits parlement. Ook daar was Starbucks wettelijk in orde, maar vond men het bedrijf ethisch de mist in gaan.

Belgische politiek over Paradise Papers

Maus roept de Belgische politiek op om een gelijkaardig precedent te maken. De bedrijven schermen alleszins met hoogstaand ethisch gedrag op hun websites, hetgeen aantoont dat ze vatbaar zijn voor dergelijke kritiek. Zo staat op de website van Ageas te lezen dat “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen […] vorm [geeft] aan het menselijke aspect van onze strategie”.

Of de bedrijven de wet hebben overtreden moet nog blijken. Als het adres in Bermuda, waar vele bedrijven op staan geregistreerd, een loutere postbus is zou dat juridisch al problemen kunnen geven. “Als er echter effectief een kantoor is met mensen, is er wellicht geen probleem”, licht Maus toe aan BELGA.

Oppositiepartijen sp.a en Vlaams Belang reageerden reeds sterk verontwaardigd. Tom Van Grieken, voorzitter van het rechtse en sociaal-conservatieve Vlaams Belang, verwijt Nike een oneerlijke houding door Vlaams geld te aanvaarden terwijl het gebruik maakt van belastingparadijzen. Ook John Crombez, voorzitter van de progressieve sp.a, vindt dat Ageas – de opvolger van de Fortis holding – in het gezicht spuugt van de Belgische belastingbetaler. Fortis werd tijdens de bankencrisis met miljarden euro’s (tevergeefs) gedepanneerd door de Belgische overheid.

Nike kreeg de afgelopen jaren zo’n zes miljoen euro Vlaams belastinggeld toegestopt maar betaalt zelf nauwelijks iets terug. Schandalig hoe er wordt opgesprongen met ons geld!

Publiée par Tom Van Grieken sur mardi 7 novembre 2017