Bart De Wever, voorzitter van N-VA, was gisteren te gast bij QMusic. In dat interview gaf de burgemeester van Antwerpen te kennen dat hij zo’n 7.000 euro netto per maand verdient. Maar dat bedrag blijkt niet volledig te zijn. De Wever geniet ook nog een voorzittersloon, hetgeen buiten beschouwing werd gelaten bij QMusic. “In totaal – publieke mandaten en voorzittersloon samen – kan je stellen dat [De Wevers inkomen] het niveau van een ministerwedde benadert”.

“Bart De wever had het in de blog op QMusic duidelijk enkel over zijn inkomsten uit publieke mandaten”, aldus N-VA-woordvoerder Xavier Lesenne. Maar Bart De Wever “krijgt inderdaad ook een bezoldiging als voorzitter. In totaal – publieke mandaten en voorzittersloon samen – kan je stellen dat [De Wevers inkomen] het niveau van een ministerwedde benadert”. Een gemiddeld nettoloon van een minister onder premier Charles Michel (MR) bedraagt rond de 10.500 euro per maand. Dat is 3.500 euro meer dan het bedrag aangegeven door De Wever in QMusic.

Wat is fair?

Dat De Wever netto meer verdient dan 7.000 euro zei hij ook al met zoveel woorden eerder dit jaar. “All-in verdien ik evenveel als een federaal minister”, liet De Wever weten aan Het Laatste Nieuws in februari. “Maar als de krant me dat vraagt, zou ik als abonnee willen dat jullie consequent zijn. Gaan jullie publiceren hoeveel de bestuurders, het management en de hoofdredactie verdienen?” Aanleiding van die uiting waren bepaalde uitspraken verricht door Groen-fractieleider Kristof Calvo. Calvo zei toen dat het parlementsloon van De Wever geldverspilling is.

Maar de N-VA-voorzitter is van mening dat hij voor de grote verantwoordelijkheden die hij opneemt en zijn vele werkuren, een “goed, maar fair loon” krijgt, zo liet De Wever horen op radiozender QMusic gisteren. “Een behoorlijke beloning is belangrijk, want anders wordt het venster naar corruptie opengedaan”.

“Fair vergt referentiepunten”, zo licht politicoloog Carl Devos (UGent) echter toe aan SCEPTR. “En benchmarking (het gebruiken van ijkingskaders in functie van kwaliteitsbewaking, red.) doen ze hier bij ons niet. Maar er is wel een ongeschreven wet die bij veel partijen geldt dat de voorzitter wordt vergoed op niveau van een minister. Dat is de gang van zaken omdat in een particratie zoals de onze een partijvoorzitter evenveel politieke verantwoordelijkheid draagt als een minister. De partijen beslissen immers over wie minister wordt, dus het is niet onlogisch dat voorzitters ook een vergoeding krijgen van dat niveau“.

Machtige voorzitters

De Vos wijst er ook op dat het de partijen zijn die over de meest fundamentele politieke kwesties beslissen, waardoor partijvoorzitters in België misschien wel tot boven het niveau van ministers gerekend kunnen worden. “Denk maar aan het ‘Kumbaya-moment‘ van CD&V-voorzitter Wouter Beke en Bart De Wever”, zo illustreert Devos. Maar met hoge verantwoordelijkheid, komt veel werk en druk. Bij slechte kiesresultaten staan voorzitters dan ook in het oog van de storm.

Het ‘Kumbaya-moment’ waar De Vos naar verwijst betreft een persverklaring uit april waarin de CD&V en de N-VA hun engagement ten opzichte van de regering onderstreepten. Dit kwam er na heel wat gekibbel rond de CD&V-kritische uitspraken van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA).

Vacature.com tekent op dat het gebruik – om het loon van een partijvoorzitter aan te vullen tot dat van een minister – voorkomt bij sp.a, CD&V en Open Vld. Groen is de uitzondering op die regel en Vlaams Belang betaalt haar voorzitter evenveel als het best verdienende partijlid. Bij Open Vld, sp.a, CD&V en Vlaams Belang staan voorzitters echter wel een klein deel van hun loon af aan de partijkas. Er dient hierbij tevens opgemerkt te worden dat Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten en sp.a-voorzitter John Crombez op deze manier het meest kosten aan hun partij gezien zij geen parlementair mandaat (en salaris) hebben.

17 REACTIES

 1. Prestatie=Kennis(ervaring , intelligentie ,verantwoordelijkheid) x inzet bepaalt het loon en niet de concurrentie want die gaan ten onder aan falliete onkunde . right man on the right place . Dit moet kunnen als u ziet wat Ceo’s en bepaalde sportlui verdienen in dit land . De Kiezer bepaalt en betaalt.

 2. Ik vind wel dat hij dat ruimschoots verdient in zijn hoedanigheid van onderdanige gedweeë butler van de Immo-haaien en van VOKA. Maar ZIJ zouden het hem dan ook dienen te betalen en niet de Belastingbetalende Burgers die WEL economisch productief zijn, wat Bart De PezeWever eigenlijk nooit lijkt geweest te zijn, immer uit de tricolore trog slobberend. Eerlijkheidshalve dien ik wel te bekennen dat ik geen fan ben van deze rasacteur. Ik ben niet zo zot van die kartonnen vlamingsgkes van NV-Asociaal, eerder wel van de partij der rotsBLOK Vlamingen.

  • Cynisme is niet echt een goede gave,noteer dat uw geliefkoosde partij niets bereikt en zal verdwijnen met de oude Belgen .Als er ook maar niemand met jullie wil samen werken,wiens grote gelijk verdedig je dan????

   • Het enige wat van uw collaborateurspartij N-VA nog overblijft is de verpakking. N-VA is de enige politieke partij in België die haar kiezers (in 2014) verraden heeft en koos voor de collaboratie om aan de MR een status te geven die niet evenredig was met haar teleurstellende verkiezingsuitslag. BDW heeft toen niet alleen het Vlaamsnationalisme genekt maar ook de democratische stembusuitslag. Waar hebben we dat nog gezien? Juist, met de fascist Rajoy in Spanje. Niet beloond worden door de kiezer is geen oneer maar de kiezer bedriegen is pervers en immoreel.

   • Er is nog altijd iets als voortschrijdend inzicht.In het verleden heb ik ook nog samen met vele anderen op VB gestemd maar dit heeft helemaal niets op geleverd.Mij moet u niet overtuigen van uw gelijk maar tussen hebben en krijgen gaapt een diepe afgrond wat niet weg neemt dat ik uw principes respecteer.

 3. “In het wit”, “in het zwart” of “in het zwart-geel-rood” ? Alleszins niet in het “geel-zwart”, geenszins al probeert deze rasacteur tevergeefs ons opvallend onhandig die perceptie te dwangvoederen.

 4. 7000 euro voor burgemeester die ook in parlement zit? Een fair loon, zeker als je bijna niet in het parlement te bespeuren bent (Joël De Ceulaer). – Vraag anders stellen. Hoeveel krijgt Bart de Wever? Verdienen is een ander verhaal.(Bron: Ab Reeze /De Opiniemaker).

 5. Voor mij mag deze hoog intelligente en bekwaam man veel meer verdienen terwijl er in dezelfde kringen individuen rondlopen die nog geen 10euro per uur waard zijn.

 6. Maar intussen wel in zijn hoedanigheid van Schaduwpremier die aan de touwtjes van marionet Michel trekt, wel nog willen stukken amputeren van het toekomstig pensioentje van 50+doppers, die permanent gediscrimineerd worden op de Arbeidsmarkt wegens gedumpte uitgeperste citroen.

 7. OMPLIM pagina op facebook van Jonas Naeyaert…..lezen zou ik zeggen, en een tweed van de ceulaer hier op deze pagina…slang met twee hoofden? Btw, ik heb het artikel- grondig gelezen ook tussen de lijnen….

Comments are closed.