Volgens Koen Kennis (N-VA), eerste schepen in Antwerpen, heeft projectontwikkelaar Land Invest Group geen bevoorrechte relatie met het Antwerpse stadsbestuur. “Eric weet dat hij bij mij niet moet zijn voor een vriendendienst, hij vraagt daar ook niet om”, aldus Kennis tegenover De Morgen

De voorbije weken was er eerder sprake van bouwcontroverse dan bouwwoede in Antwerpen. De reden: een filmpje van de links-progressieve nieuwssite Apache waarin viel te zien dat verschillende leden van het Antwerpse schepencollege naar het verjaardagsfeest van bouwpromotor Erik Van der Paal gingen. Doch, volgens eerste schepen Koen Kennis is daar niets bijzonder aan.

De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever

Apache ging kijken wie er allemaal naar het verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal kwam. Van der Paal is de favoriete bouwpromotor van Bart De Wever en de man achter de omstreden bouwdossiers van Land Invest aan de Tunnelplaats en de Slachthuissite.Lees hier het volledige artikel: https://www.apache.be/2017/11/16/de-favoriete-bouwpromotor-van-bart-de-wever-1-samen-aan-de-feestdis/

Publiée par Apache sur jeudi 16 novembre 2017

Kennis: “Elke politicus komt uit de samenleving”

“Ik ken Eric Van der Paal erg goed, sinds een jaar of tien”, zo stelt hij tegenover De Morgen. “Net als hij kom ik uit een Vlaams-nationalistisch nest. Mijn grootvader was de eerste VU-schepen ooit in Antwerpen. Erics vader, Rudi, was een van de stichtende leden van de Volksunie. Onze families kennen elkaar dus al lang: de kiescampagnes werden bij mijn moeder thuis aan tafel gemaakt. Is onze relatie vriendschappelijk? Zeer zeker. Haalt hij daar enig voordeel uit? Hoegenaamd niet.”

De beeldvorming rond de traktatie in het sterrenrestaurant acht Kennis overdreven. “We zijn naar een kleine receptie geweest voor een verjaardag. We konden een glas wijn krijgen met een hapje waarmee je een holle tand kunt vullen. Moet Eric dan in het vervolg zijn feestjes organiseren in de frituur om de hoek?”, vraagt de eerste schepen zich af.

De relatie van de Antwerpse N-VA-top met Van der Paal is volgens Kennis niet problematisch. “Elke mens komt van ergens, ik ook. En toevallig kom ik van een gelijkaardige plek als Eric Van der Paal. Wat is het probleem?”

Kennis: “Als ik een graaier zou zijn, dan ben ik niet goed bezig”

De Antwerpse eerste schepen neemt regelmatig een vooraanstaande plaats in op mandatenlijsten. Dat hij er veel heeft wil Kennis dan ook niet ontkennen. Doch “ze zijn allemaal perfect te verantwoorden. Als schepen van Toerisme zit ik per definitie in een rist vzw’tjes die enkel dienen om het beleid uit te voeren. Idem voor mijn bevoegdheden Financiën en Mobiliteit”.

Kennis zit ook in verschillende intercommunales. Hoewel hij naar eigen zeggen volop bezig is met het fuseren van intercommunales en het schrappen van mandaten, ontvangt hij hiervoor wel een goede verloning. “Die beloning wordt wel steeds minder, als gevolg van mijn eigen saneringswerk. Als ik een graaier zou zijn, dan ben ik niet goed bezig. Vanaf aanslagjaar 2017 zal ik meer dan 10 procent minder gaan verdienen. Dat is dan maar zo”, stelt Kennis.

4 REACTIES

 1. Als er iets niet zou kloppen met dat etentje dan gaat men dat toch niet doen in een bekend restaurant ? Men laat een traiteur ten huize komen !
  De boemerang komt terug in het gezicht van de spa graaijers en de groene nitwits. Daar zal Bart wel voor zorgen.

  • Of in de “chambre humide” bar van de Loge waar vonnissen/arresten worden bekonkelfoesd in onze tot KROMstaat gedegenereerde ex-rechtstaat ?

 2. Uiteraard moet iemand die al langer ‘vriend is van’ niet de vriendschap opzeggen omdat er toevallig belangenvermenging zou kunnen zijn.
  Maar een cola Zero, en ongetwijfeld een top gerecht waar dan jammer genoeg amper een holle tand mee kan gevuld worden kunnen toch niet vind ik.
  Er zijn voorbeelden waar andere ambtenaren (terecht) zeker even streng worden beoordeeld: Wie herinnert zich niet het spaghetti arrest, waar een bord spaghetti geserveerd tijdens een benefiet, al genoeg was om de held van een onderzoeksrechter af te zetten van de zaak Dutroux. Dat was nog minder dan de frituur om de hoek…
  Maar wat m.i. veel belangrijker was in het artikel, hoewel het daar niet over ging, was de hoeveelheid aan mandaten in allerlei VZW’tjes en intercommunales. Daar heb ik nog een véééééééééééél groter probleem mee: Ten eerste is toerisme promoten geen kerntaak van de overheid, zeker niet als Brussel vandaag wéér eens in brand staat met rellen.
  Ten tweede is een veelvoud aan VZW’tjes helemaal van de pot gerukt: Het lijkt wel bedoelt om vooral alle transparantie onmogelijk te maken, en om zoveel mogelijk mandaatjes te creëren.
  En ten derde: Als de man slechts 10% minder gaat verdienen hoewel er een gigantische sanering van mandaten en intercommunales bezig is, dan is die sanering véééééél te weinig: We moeten niet een beetje afborstelen, we hebben een gigantische opkuis nodig. Anders moeten bij de nieuwste belastinghervorming van Van OVertveldt, de belastingen wéér omhoog…

 3. Moet die vzw “Betonboerenbond” acteurs sponsoren die de rol van “politicus”(sic) spelen ongacht of het boven of “onder de (restaurant) tafel” zou wezen ?

Comments are closed.