In de afgelopen vijf jaar is het aantal radicaal-islamitische vzw’s en feitelijke organisaties met de helft toegenomen. Dat blijkt uit informatie die Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) opvroeg aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

De affaire rond radicaal-islamitische sprekers in openbare gebouwen in Genk en Antwerpen blijft stof doen opwaaien. Naar aanleiding van de hetze vroeg Pas cijfers op bij Justitie rond moslimextremistische elementen die Staatsveiligheid in het oog houdt.

Aantal islamistische vzw’s stijgt met 50%

Wat blijkt? Staatsveiligheid houdt heel wat meer actoren in de gaten dan in 2012. Het gaat om een absolute stijging van 123 ‘extremistische elementen’ in 2012 naar 156 in het afgelopen jaar. Hiervan is de stijging het meest merkbaar bij islamitische vzw’s en feitelijke organisaties. Het gaat “[…] vaak [om] obscure islamitische vzw’s die handig gebruik maken van de gunstige fiscale wetgeving”, aldus Pas in de persmededeling. Ook imams en moskeeën die Staatsveiligheid volgt, nemen in aantal toe. In 2012 ging het respectievelijk om 29 en 52. In 2016 waren dat er 37 en 58.

Volgens Barbara Pas zijn de werkelijke cijfers wellicht nog veel hoger, “aangezien de antiterreureenheden van de federale politie en de Staatsveiligheid zelf aangeven dat ze kampen met een gruwelijk gebrek aan personeelscapaciteit”, aldus de rechtse politica. “Wetende dat meer dan 1 op 4 gemeenten een islamextremistische vzw, imam of moskee herbergt, moet dat grote zorgen baren”.

Hardnekkig probleem

Begin dit jaar kwam naar boven dat het Openbaar Ministerie een onderzoek had geopend naar maar liefst 144 vzw’s in de Brusselse kanaalzone. De vzw’s werden/worden door het OM gelinkt aan islamradicalisme, terreur of andere zware criminaliteit.

Het Vlaams Belang roept naar aanleiding van de nieuwe cijfers op tot “een totale financiële drooglegging van de islamitische zuil” en meer middelen voor Staatsveiligheid. “Dat de totaal overbodige senaat vandaag een groter budget heeft dan de Staatsveiligheid is waanzinnig. Schaf die instelling af en investeer ze in de versterking van onze Staatsveiligheid”, aldus Pas.

2 REACTIES