Er is commotie ontstaan nadat een adjunct-imam in de Leuvense deelgemeente Wilsele in een preek heeft gezegd dat je een vrouw “een lichte tik” mag geven als “alle andere zaken niet helpen”. De Moslimexecutieve laat nu weten de imam preventief geschorst te hebben.

Het was de krant Het Laatste Nieuws die met het nieuws over de preek kwam. De preek in kwestie vond plaats op 4 november 2016 en was online te raadplegen op de website van de Al Ihsaan Moskee. Het werd na de commotie echter onmiddellijk offline gehaald.

“Lichte tik en dit niet in het gezicht of op intieme gedeelten”

“Om de vrouw te beschermen tegen agressiviteit heeft Allah de Verhevene een stappenplan omschreven in de Koran”, staat er te lezen. “Het inbouwen van een ‘stappenplan’ door bijvoorbeeld eerst het gesprek aan te gaan. Over te gaan tot seksuele onthouding (dit is voor mannen vaak een reden om snel tot inkeer te komen). Als dat niet helpt, wordt er aangespoord om de echtgenote te attenderen door een symbolische lichte tik te geven met een miswak (een dunne lichte houten tandenborstel van 20 cm) en dit niet in het gezicht of op intieme gedeelten.”

“Wij nemen akte van en hebben begrip voor het feit dat er aanstoot wordt genomen aan een preek die bij ons op de website stond. In deze preek staat een letterlijk citaat uit de koran en het wordt uit zijn context gehaald”, zo trachtte Mimoun El Harrasi, comitévoorzitter van Al Ihsaan, de meubels nog te redden. “De imam heeft juist gepoogd te vertellen dat geweld tegen vrouwen niet kan en hen aangespoord tot respect en communicatie tussen man en vrouw.” 

“Onaanvaardbaar”

Nu laat de Moslimexecutieve in een mail weten dat zij dit soort uitspraken “onaanvaardbaar” vindt, omdat het geweld tegen vrouwen legitimeert. “Een commissie ad hoc van het EMB heeft de imam die verantwoordelijk zou zijn voor deze preek gehoord, en dat was in dit geval de adjunct-imam van de moskee”, luidt het.

“In afwachting van de besluiten van het intern onderzoek in dit dossier heeft de voorzitter van het EMB, in overleg met de Raad der Theologen die met het EMB samenwerkt, als voorzorgsmaatregel, beslist om de imam te schorsen”, aldus de Moslimexecutieve.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/