Gisteren is een huiszoeking verricht in Elsene bij de investeringsgroep Groupe Bruxelles Lambert (GBL). Dat is de groep van Alberte Frère, de rijkste inwoner van België. GBL is op zijn beurt de tweede grootste aandeelhouder van het betonbedrijf LafargeHolcim, wat ervan verdacht wordt om ‘belastingen’ betaald te hebben aan IS via een fabriek in Syrië. Ook zou het betonbedrijf olie van de islamistische terreurgroep gekocht hebben.

De betonreus LafargeHolcim wordt beschuldigd om overeenkomsten met IS gesloten te hebben. Het Frans-Zwitsers bedrijf betaalde ‘belastingen’ om een fabriek in Syrië, ten noordoosten van Aleppo, draaiende te houden. Ook zou olie van van de radicale islamieten gekocht zijn. De directie stelt dat het louter het personeel wou beschermen. Het onderzoek dat loopt tegen het bedrijf wil nu ook nagaan in hoeverre aandeelhouder GBL op de hoogte was van de illegale transacties, zo beschrijft de Gazet Van Antwerpen.

Gelijktijdige huiszoekingen in Frankrijk

“In het kader van een Frans-Belgisch gemeenschappelijk onderzoeksteam dat opgericht werd om verdenkingen te onderzoeken met betrekking tot de financiering van een terroristische groep door een Franse multinational, liet een Brusselse onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme vanochtend een huiszoeking uitvoeren in Brussel”, zo staat te lezen in een persverklaring van het federale parket. “Gelijktijdig vonden huiszoekingen plaats in Frankrijk. In het belang van het onderzoek zal op dit ogenblik geen verdere informatie gegeven worden”.

De CEO van LafargeHolcim van het bedrijf, Eric Olsen, stapte reeds in april op nadat de affaire naar boven kwam drijven. Intern onderzoek naar de feiten had het over “significante beoordelingsfouten”. Vorige maand gaf de holding voor het eerst openlijk toe dat er geld is betaald aan ‘Syrische milities’ om “de fabriek in dat land draaiende te houden”.

Albert Frère op de hoogte?

De Standaard tekent op dat men een ‘bemiddelaar’ aanstelde voor de betalingen aan IS. De Syrische zakenman Firas Tlass kreeg 80.000 tot 100.000 euro per maand hiervoor. Het geld dat aan IS werd betaald, boekte Tlass als ‘representatiekosten’. De fabriek nabij Aleppo is niet meer in handen van LagargeHolcim maar werd in 2014 afgestoten.

LafargeHolcim is de tweede belangrijke ‘asset’ in de beleggingsportefeuille van GBL, de beursgenoteerde holding van Belgische investeerder Albert Frère. De speurders willen nu nagaan in welke mate GBL op de hoogte was van de financiële overeenkomsten met IS. Bij de huiszoeking in Elsene zijn enkel computers en documenten meegenomen. In een persbericht laat GBL weten “haar volledige medewerking” te verlenen aan het onderzoek.

Frappant detail: de Frans-Zwitserse betonreus LafargeHolcim is momenteel een kandidaat om cement te leveren voor de grensmuur nabij Mexico die Amerikaans president Donald Trump (Rep.) wil gaan bouwen. Dat liet de huidige CEO weten in een eerder interview.