Willen we – zoals eerder overeengekomen – de kerncentrales tegen 2025 sluiten, dan moet de politiek volgens hoogspanningsbeheerder Elia dringend in actie schieten. Doet deze dat niet, dan is het onvermijdbaar dat de kerncentrales langer openblijven.  

Volgens Elia bestaan er drie mogelijke scenario’s om de Belgische energiebevoorrading na 2025 te verzekeren. In het eerste scenario blijft de kernuitstap van 2025 het doel en is er een vervanging van 3.600 megawatt aan gascentrales nodig. In het tweede en minder dure scenario voorziet men een verlengde opening van Doel 4 en Tihange 3. Hoewel er niettemin ook extra gascentrales dienen bij te komen, zijn dit er minder wat de kostprijs ook drukt. In het laatste scenario zet men dan weer massaal in op investeringen in hernieuwbare energie. Dit is verreweg het duurste scenario.

Politieke onenigheid

Voor welk scenario de politiek gaat gaan, daarover bestaat nog onenigheid. Regeringspartij N-VA ziet het liefst een verlengde opening van Doel 4 en Tihange 3. “Op voorwaarde dat het FANC groen licht geeft, drukken we met deze verlenging in de volgende jaren de kosten met enkele honderden miljoenen euro per jaar”, aldus de partij. Het massaal investeren in hernieuwbare energie is voor N-VA te duur. Zo zou het kostenplaatje daarvan rond de 2,1 miljard euro per jaar schommelen. Ook het eerste scenario, wat jaarlijks zo’n 0,9 miljard zal kosten, is te duur volgens de partij.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) blijft het liefst vasthouden aan de kernuitstap. “De toekomst is hernieuwbaar. We stappen af van kernenergie”, zo stelt hij. Niettemin sluit hij het langer openblijven van de kerncentrales niet uit. “Ook als de twee meest recente kerncentrales langer open zouden blijven, hebben we nood aan extra vervangingscapaciteit’, klinkt het in een persbericht.

Tommelein koppelt hier een waarschuwing aan vast. “De investeringen daarvoor mogen niet lang meer op zich laten wachten, anders komt onze bevoorradingszekerheid in gevaar”, zo stelt de minister.

In Franstalig België en Brussel liggen de kaarten anders. Zo stelde Waals minister van Energie Jean-Luc Crucke (MR) eerder al dat hij geen verlenging van de kerncentrales wil. Ook zijn Brusselse evenknie van het cdH, Céline Fremault, ziet een verlenging niet zitten.

Calvo: “Hernieuwbare energie is de toekomst”

In de studie van Elia ziet Groen het bewijs dat een kernuitstap in 2025 mogelijk is. “Minister Marghem (Federaal minister van Energie, MR) is al drie jaar meer het probleem dan de oplossing”, zo stelt Kristof Calvo (Groen). “Elia stelt duidelijk dat hernieuwbare energie de toekomst is, als de politiek nu in actie schiet. Laat ons nu samen werk maken van dat energiepact. Het is aan de politiek om nu haar verantwoordelijkheid te nemen voor de volgende generaties”.

Ook Bond Beter Leefmilieu is een voorstander van het derde scenario, namelijk de massale investeringen in hernieuwbare energie. “De Elia-studie toont aan dat de kernuitstap mogelijk is en een gouden kans is om het hernieuwbaar energiesysteem van de toekomst uit te bouwen”, zo stelt Mathias Bienstman tegenover De Standaard.

 

2 REACTIES

 1. ELIA moest allicht een rapport ophoesten voor de regering, maar zei ineens héél veel….Het scenario waarin dit kan is gekoppeld aan een hele rits voorwaarden die allicht niet gehaald worden (maar dat weet ELIA en bij uitbreiding elke mens die serieus met deze materie is ook):
  – véél meer energieopslag. ENGIE-Electrabel heeft een proefproject lopen op de site van de centrale van Drogenbos. Enkele MW aan batterijen. Mooi, mooi maar een druppel op een gloeiende plaat. COO 3 (een derde opslagbekken) zou een deel van de oplossing kunnen zijn maar ligt al 10 jaar in de frigo. De plannen zijn er, de toestemmingen niet…Dan nog: de bouw duurt zeker 3-5 jaar als we morgen beginnen.
  – meer interconnecties tussen de landen: ELIA werkt eer hard aan. Zo is er geen rechtstreekse hoogspanningslijn tussen België en Duitsland. Maar, door het feit dat zowel NL als Duitsland ook meer en meer hernieuwbare hebben kan men zich afvragen wat deze lijnen zullen opleveren als het écht begint te spannen…De NL’ers noch de Duitsers zullen ons blijven voeden als het licht bij hen dreigt uit te gaan. Dus – zet open die verbindingen. Eigen volk eerst…
  – veel meer energie-efficiëntie. Uiteraard, maar tegen dat dit écht zal bijdragen aan een afbouw van klassieke productie zal er nog veel moeten gebeuren. Dubbel glas in een privaatwoning zal de boel niet redden.
  – 3600 MW aan snelle gascentrales ? Kostprijs voor een moderne 430 MW-gasturbinecentrale: 320 à 350 miljoen euro. Wie zal dit ophoesten zonder enige garantie dat dit ooit opbrengt? Of zullen ze (omdat het hen uitkomt) weer eens naar ENGIE-Electrabel kijken om geld in een bodemloze put te steken? Want alle andere producenten hebben de laatste 5-8 jaar hun STEG’s in België gesloten of in bewaring gezet. Wat zullen die doen?
  Daarbij: nieuwe gascentrales? Er staan er al redelijk wat, een vorige generatie uiteraard. Maar laat dan eerst eens deze draaien en renderen. Zien waar we uitkomen met alle hernieuwbare. Misschien kost dit iets minder…
  – Kerncentrales iets minder diaboliseren misschien? Het woordje “kern” mag er misschien teveel aan zijn, het zijn ook thermische centrales. Ze doen ook een turbine draaien door stoom te maken. Bekijk de boel nuchter en niet vanuit een soort ideologische hysterie…