Willen we – zoals eerder overeengekomen – de kerncentrales tegen 2025 sluiten, dan moet de politiek volgens hoogspanningsbeheerder Elia dringend in actie schieten. Doet deze dat niet, dan is het onvermijdbaar dat de kerncentrales langer openblijven.  

Volgens Elia bestaan er drie mogelijke scenario’s om de Belgische energiebevoorrading na 2025 te verzekeren. In het eerste scenario blijft de kernuitstap van 2025 het doel en is er een vervanging van 3.600 megawatt aan gascentrales nodig. In het tweede en minder dure scenario voorziet men een verlengde opening van Doel 4 en Tihange 3. Hoewel er niettemin ook extra gascentrales dienen bij te komen, zijn dit er minder wat de kostprijs ook drukt. In het laatste scenario zet men dan weer massaal in op investeringen in hernieuwbare energie. Dit is verreweg het duurste scenario.

Politieke onenigheid

Voor welk scenario de politiek gaat gaan, daarover bestaat nog onenigheid. Regeringspartij N-VA ziet het liefst een verlengde opening van Doel 4 en Tihange 3. “Op voorwaarde dat het FANC groen licht geeft, drukken we met deze verlenging in de volgende jaren de kosten met enkele honderden miljoenen euro per jaar”, aldus de partij. Het massaal investeren in hernieuwbare energie is voor N-VA te duur. Zo zou het kostenplaatje daarvan rond de 2,1 miljard euro per jaar schommelen. Ook het eerste scenario, wat jaarlijks zo’n 0,9 miljard zal kosten, is te duur volgens de partij.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) blijft het liefst vasthouden aan de kernuitstap. “De toekomst is hernieuwbaar. We stappen af van kernenergie”, zo stelt hij. Niettemin sluit hij het langer openblijven van de kerncentrales niet uit. “Ook als de twee meest recente kerncentrales langer open zouden blijven, hebben we nood aan extra vervangingscapaciteit’, klinkt het in een persbericht.

Tommelein koppelt hier een waarschuwing aan vast. “De investeringen daarvoor mogen niet lang meer op zich laten wachten, anders komt onze bevoorradingszekerheid in gevaar”, zo stelt de minister.

In Franstalig België en Brussel liggen de kaarten anders. Zo stelde Waals minister van Energie Jean-Luc Crucke (MR) eerder al dat hij geen verlenging van de kerncentrales wil. Ook zijn Brusselse evenknie van het cdH, Céline Fremault, ziet een verlenging niet zitten.

Calvo: “Hernieuwbare energie is de toekomst”

In de studie van Elia ziet Groen het bewijs dat een kernuitstap in 2025 mogelijk is. “Minister Marghem (Federaal minister van Energie, MR) is al drie jaar meer het probleem dan de oplossing”, zo stelt Kristof Calvo (Groen). “Elia stelt duidelijk dat hernieuwbare energie de toekomst is, als de politiek nu in actie schiet. Laat ons nu samen werk maken van dat energiepact. Het is aan de politiek om nu haar verantwoordelijkheid te nemen voor de volgende generaties”.

Ook Bond Beter Leefmilieu is een voorstander van het derde scenario, namelijk de massale investeringen in hernieuwbare energie. “De Elia-studie toont aan dat de kernuitstap mogelijk is en een gouden kans is om het hernieuwbaar energiesysteem van de toekomst uit te bouwen”, zo stelt Mathias Bienstman tegenover De Standaard.