Gisteren maakte de linksprogressieve nieuwssite Apache bekend dat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) samen met een hele resem schepenen aanwezig was op het verjaardagsfeest van zakenman Erik Van der Paal. Groen ziet hierin een overtreding van de integriteitsregels en dient bij het integriteitsbureau klacht in tegen het Antwerps stadsbestuur.

Gisteren publiceerde Apache een filmpje op sociale media waarop de aankomst van verschillende leden van het Antwerpse schepencollege op het verjaardagsfeest van Van der Paal valt te zien. Doordat de zakenman de man is achter vastgoedontwikkelaar Land Invest Group – een groot bouwbedrijf met verschillende projecten in Antwerpen – ziet Groen-raadslid Joris Giebens een overtreding van de gedragscode. Deze stelt immers dat alle schijn van belangenvermenging met de privésector moet worden vermeden.

“De gedragscode bepaalt dat collegeleden er zich bewust van moeten zijn dat het aannemen van uitnodigingen voor bijzondere gebeurtenissen de schijn van partijdigheid kan wekken en zij er alles aan moeten doen om die schijn te voorkomen”, zo stelt Giebens tegenover De Morgen. Volgens hem toont de “aanwezigheid van zowel burgemeester De Wever, schepen Van de Velde, schepen Kennis, schepen Duchateau, schepen Van Peel en schepen Bastiaens […] de nauwe banden tussen het Antwerpse stadbestuur en projectontwikkelaar Land Invest Group [aan].”

Beinaerts: “Te belachelijk voor woorden”

Volgens Philippe Beinaerts, de kabinetschef van De Wever, is de klacht van groen “te belachelijk voor woorden”“Als er een klacht binnenkomt bij het integriteitsbureau moet dat bureau daar over oordelen. Dat is logisch. Maar wij vinden deze aanklacht te belachelijk voor woorden”, zo stelt hij tegenover De Morgen.

Ook binnen het Antwerpse schepencollege lacht men de klacht van Groen weg. “Het ging om een receptie, met vijftig à zestig mensen. Waar maken de groenen een probleem van? Zullen ze voortaan dan een klacht indienen na elke receptie of toespraak waar de burgemeester of de schepenen een bedrijfsleider ontmoet?”

Gaat Homans moeten oordelen over De Wever?

De klacht van Groen gaat nu naar het Antwerpse integriteitsbureau. Deze instantie dient te oordelen of de klacht van Groen gegrond is of niet. Blijkt deze gegrond, dan dient Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA) zich hierover uit te spreken.

7 REACTIES

  1. In de toekomst zouden de burgemeester en schepenen van Antwerpen dus best toelating vragen aan Van Besien of zijn Erdogan- would-be odalisk met wie en waar ze mogen dineren, een pint drinken, of klappen. Is anderzijds de tijd niet gekomen om eerder een cordon rond die crypto-communistische dwepers te leggen, ipv rond hun zusterpartij ? Tenslotte was het ook een “groene”, van buiten toch want vanbinnen zo rood als een rotte pompoen, die dat ondemocratisch onding lanceerde ; Jos Gheysels. De beste manier om die bende rode kleuters een pad in de korf te zetten is hun cordon af te voeren, naar de beerput van de geschiedenis.

  2. moefti Van Besien zegt dat hij nooit wordt uitgenodigd. wij serveren op verjaardagsfeestjes geen schapenvlees en couscous, en dat is het enige dat hij lust. (hij draagt ook nooit een das, dat is voor de kapitalisten)

  3. Ik heb toch ook bedenkingen bij de zoveelste selectieve verontwaardiging die Groen hanteert. Met grote tamtam aankondigen dat ze een klacht zullen neerleggen omdat de integriteit van het Schepencollege in het gedrang komt. Anderzijds zelf niet te beroerd zijn om met een partij, die in een zeer recent verleden allesbehalve onbesproken was, SAMEN naar de verkiezingen te gaan. Over integriteit gesproken kan dit tellen!

  4. De Wever zit samen aan tafel met socialisten van de PS die hij publiekelijk verfoeit en uitspuwt.
    Ook foefelaar Open VLDer Vansnick zit mee aan tafel. En dat is hier voor alle NVA aanhangers geen probleem ? Als maar achter gesloten deuren gebeurd. Wat een hypocriet is De Wever.
    Nog eens duidelijk dat voor de NVA aanhang, De Wever onaantastbaar is. Eender welke kritische opmerking op hun “Leider” moet worden weggehoond.

Comments are closed.