Gisteren maakte de linksprogressieve nieuwssite Apache bekend dat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) samen met een hele resem schepenen aanwezig was op het verjaardagsfeest van zakenman Erik Van der Paal. Groen ziet hierin een overtreding van de integriteitsregels en dient bij het integriteitsbureau klacht in tegen het Antwerps stadsbestuur.

Gisteren publiceerde Apache een filmpje op sociale media waarop de aankomst van verschillende leden van het Antwerpse schepencollege op het verjaardagsfeest van Van der Paal valt te zien. Doordat de zakenman de man is achter vastgoedontwikkelaar Land Invest Group – een groot bouwbedrijf met verschillende projecten in Antwerpen – ziet Groen-raadslid Joris Giebens een overtreding van de gedragscode. Deze stelt immers dat alle schijn van belangenvermenging met de privésector moet worden vermeden.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

“De gedragscode bepaalt dat collegeleden er zich bewust van moeten zijn dat het aannemen van uitnodigingen voor bijzondere gebeurtenissen de schijn van partijdigheid kan wekken en zij er alles aan moeten doen om die schijn te voorkomen”, zo stelt Giebens tegenover De Morgen. Volgens hem toont de “aanwezigheid van zowel burgemeester De Wever, schepen Van de Velde, schepen Kennis, schepen Duchateau, schepen Van Peel en schepen Bastiaens […] de nauwe banden tussen het Antwerpse stadbestuur en projectontwikkelaar Land Invest Group [aan].”

Beinaerts: “Te belachelijk voor woorden”

Volgens Philippe Beinaerts, de kabinetschef van De Wever, is de klacht van groen “te belachelijk voor woorden”“Als er een klacht binnenkomt bij het integriteitsbureau moet dat bureau daar over oordelen. Dat is logisch. Maar wij vinden deze aanklacht te belachelijk voor woorden”, zo stelt hij tegenover De Morgen.

Ook binnen het Antwerpse schepencollege lacht men de klacht van Groen weg. “Het ging om een receptie, met vijftig à zestig mensen. Waar maken de groenen een probleem van? Zullen ze voortaan dan een klacht indienen na elke receptie of toespraak waar de burgemeester of de schepenen een bedrijfsleider ontmoet?”

Gaat Homans moeten oordelen over De Wever?

De klacht van Groen gaat nu naar het Antwerpse integriteitsbureau. Deze instantie dient te oordelen of de klacht van Groen gegrond is of niet. Blijkt deze gegrond, dan dient Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA) zich hierover uit te spreken.