FACTCHECK: Het eerste jaar van president Trump

3
4842

Naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die gisteren exact een jaar geleden plaatsvonden, achtte de media de tijd rijp om de prestaties van de nieuwe president eens grondig te evalueren. Ook wij namen de proef op de som en gingen tevens na of wat zij u vertelden, wel degelijk klopt.

[FACTCHECK] Het eerste jaar van president Trump
Foto: Bloomberg. [FACTCHECK] Het eerste jaar van president Trump
Gisteren was het dag op dag een jaar geleden dat Donald Trump (Rep.) verkozen werd tot president van de Verenigde Staten. Het moment om zijn geleverde prestaties onder de loep te nemen, zo oordeelde de media. “In tegenstelling tot wat de president zelf beweert, heeft hij vooral dingen afgeschaft en weinig gerealiseerd”, concludeerde VRT NWS. Veel mensen geschoffeerd, maar weinig gerealiseerd. Zo kunnen we de algemene conclusie van onze media samenvatten. Wij gingen na in hoeverre dit klopt.

Er was veel te doen om het befaamde Klimaatakkoord van Parijs waarover president Trump zijn twijfels uitsprak en later ook uitstapte. Politici, ngo’s en media van over de hele wereld reageerden geschokt. Volgens hen zou Trump nu groene energie helemaal links laten liggen en terug volop gaan inzetten op ouderwetse koolmijnen. Niets is minder waar. Sinds het aantreden van Trump is het aandeel groene energie toegenomen en is de kloof met de koolindustrie groter geworden.

Economie

Er lijkt overigens een vorm van cognitieve dissonantie te bestaan bij onze mediakanalen. Het Laatste Nieuws acht het immers belangrijker te vermelden dat Trump sinds 8 november 2.143 Tweets verstuurde en 72 keer op een golfterrein stond, dan bijvoorbeeld het feit dat de werkloosheid in de Verenigde Staten spectaculair gedaald is. Een belangrijke verkiezingsbelofte van Donald Trump.

[FACTCHECK] Het eerste jaar van president Trump
Foto: Bloomberg. [FACTCHECK] Het eerste jaar van president Trump
De Dow Jones, de Amerikaanse aandelenindex, passeerde begin augustus voor het eerst de grens van 22.000, een absoluut record. Op dit moment noteert de Amerikaanse beurs maar liefst 23.560. Het consumentenvertrouwen staat op het hoogste peil in een decennia en ook bij bedrijven is het vertrouwen in de economie hoog. Het hoogst sinds de crisis.

Grensmuur Mexico

Tot slot de centrale verkiezingsbelofte van Donald Trump: de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Het Laatste Nieuws meldde dat tot op vandaag nul grensmuren werden betaald door de Mexicanen. VRT NWS vraagt zich dan weer af wanneer de muur er nu zal komen. Het wekt de schijn dat er geen vooruitgang komt in het dossier en het plan een stille dood zal sterven.

[FACTCHECK] Het eerste jaar van president Trump
Foto: Bloomberg. [FACTCHECK] Het eerste jaar van president Trump
[FACTCHECK] Het eerste jaar van president Trump
Foto: Bloomberg. [FACTCHECK] Het eerste jaar van president Trump
Nogmaals, niets is minder waar. De aangekondigde prototypes zijn klaar. Het gaat om modelstukken die getest zullen worden en waaruit één of meerdere types gekozen zullen worden voor de hele muur. Momenteel staan er trouwens reeds 1.052 km aan hekken aan de zuidgrens van de VS die in totaal 3.058 km lang is.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

3 REACTIES

  1. goed artikel enkel die werkloosheidsgraad is een beetje ‘nja’ aangezien dat een zogenaamde ‘laggard statistic’ is.

  2. “KEEP ON TRUMPING”, zodat mijn fondsen bij ARGENTA en de Beurs blijft renderen dank zij onder andere zijn lucide ondernemers-politiek !

Comments are closed.