Deze ochtend bereikte het Europees Parlement een akkoord over de Europese begroting van 2018. Er gaat meer geld naar veiligheid en naar de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Daartegenover krijgt Turkije, als kandidaat-lidstaat, minder geld omdat ze “steeds meer vervreemden van de Europese waarden”

Eerder was bekend dat onder andere premier Charles Michel en Duits bondskanselier Angela Merkel ijverden voor de bevriezing van de financiële steun.

EU-standaarden

Turkije zal volgend jaar 105 miljoen euro mislopen. Daarnaast wordt nog eens 70 miljoen bevroren. Landen die kandidaat lidstaat zijn hebben recht op financiële steun. “Turkije drijft echter verder af van de EU-standaarden”, zegt hoofdrapporteur van de begroting en lid van de Europese Volkspartij Siegfried Muresan. “Wanneer de Turken beslissen opnieuw op te schuiven richting de standaarden van de Europese Unie, wordt er opnieuw meer geld ter beschikking gesteld.” 

Opschuiven richting de EU-standaarden wil volgens Muresan zeggen dat de normen op vlak van persvrijheid en meningsvrijheid opnieuw hersteld moeten worden. Sinds de grondwetswijziging in Turkije, de mislukte staatsgreep en alles wat ermee te maken had wordt de democratie in Turkije door tal van internationale waarnemers in vraag gesteld. Eind oktober werd al duidelijk dat het Europees Parlement liever minder geld naar Turkije zag gaan. De Raad en het Europese Parlement moeten binnen twee weken het akkoord bekrachtigen.

Veiligheid en jeugdwerkloosheid

Verder werd in de begroting voor 2018 beslist om meer geld uit te trekken voor veiligheid en voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Zo zullen Europese veiligheidsorganisaties zoals Europol en Eurojust meer geld ontvangen. Ook de samenwerking met Oost- en Zuid-Europese landen wordt versterkt.

De begroting moet daarnaast vooral veel jobs opleveren. Dat is althans het uitgangspunt van Günther Oettinger, Eurocommissaris bevoegd voor de begroting. “Meer jobs, meer groei en meer investeringen”, zullen volgens hem het gevolg zijn van deze begroting.

3 REACTIES

  1. Ach zo, de EU geeft dus een deel van ons geld aan Turkije? We betalen dus in dit Europa van Kalergi en Hallstein om ons te laten koloniseren. De Turken treft geen schuld, het zijn wij die de onnozelaars zijn. De EU moet niet stoppen de Turken te sponsoren, wij moeten die EU stoppen.