Nabih al-Wahsh, een bekend Egyptisch advocaat, vindt het “een nationale plicht” om vrouwen met gescheurde broeken te verkrachten. Dat zij hij in een tv-debat. Zijn controversiële uitspraken veroorzaakten een storm van kritiek. Hij riskeert aangeklaagd te worden.

Eergisteren vond in Egypte een tv-debat plaats in verband met prostitutie en de wetten hieromtrent. Nabih al-Wahsh, een bekend Egyptisch advocaat, liet zich daar opmerken door enkele controversiële uitspraken over vrouwen. Vorige maand werd de Egyptische hoofdstad Cairo nog verkozen tot de “gevaarlijkste” metropool voor vrouwen ter wereld.

Verkrachten nationale plicht

Toen het gesprek over vrouwen met gescheurde broeken ging, ging de advocaat flink tekeer. “Vind jij het acceptabel dat een meisje in kleding rondloopt waarbij je een stuk van haar bil ziet?”, riep hij boos. “Wanneer een meisje er zo bijloopt, dan is haar lastigvallen een patriottische plicht en haar verkrachten een nationale plicht.” De aanwezige vrouwen reageerden furieus op de vrouwonvriendelijke taal van de advocaat.

Ook bij de Egyptische Nationale Vrouwenraad werd geschokt en woedend gereageerd op de uitspraken van al-Wahsh. “Alle leden van de Vrouwenraad keuren deze uitspraken die verkrachting en seksuele intimidatie aanmoedigen, ten zeerste af”, klinkt het. Volgens de Vrouwenraad zouden de uitspraken bovendien in strijd zijn met de Egyptische grondwet. Ze kondigden dan ook aan klacht in te dienen tegen al-Wahsh.

https://twitter.com/OnlineMagazin/status/926099718245158912

Nadat zijn sociale media overspoeld werden met kwade reacties, probeerde al-Wahsh zijn uitspraken wat te nuanceren. “Ik bedoelde eigenlijk gewoon dat er striktere straffen moeten komen ten opzichte van aanranding, enzovoort. Maar meisjes moeten zichzelf ook respecteren en hun moraal beschermen is belangrijker dan het versterken van onze grenzen”, aldus Al-Wahsh.