Advocaat Jef Vermassen, die de belangen van Bende van Nijvel-slachtoffer David Van De Steen behartigt, spreekt tegenover VTM Nieuws over een “gouden tip”. “Er is veertien dagen geleden een verklaring afgelegd die van zeer doorslaggevende aard is en die volgens mij een openbaring is van wie er achter de Bende zit”, aldus de strafpleiter.

Sinds twee weken is het onderzoek naar de Bende van Nijvel in een stroomversnelling terecht gekomen. De bal begon immers terug te rollen toen Vermassen publiek verklaarde kennis te hebben over de identiteit van ‘De Reus’. Sindsdien blijkt er zowel bij Vermassen als bij de politie een hele lading nieuwe tips zijn binnengekomen.

Intimidatie

Volgens de advocaat komen “die tips […] onder meer van mensen die vlak na de aanslagen verklaringen hebben afgelegd, maar nadien niet meer zijn onderzocht. Zo waren er mensen die vlak voor de aanslag iemand hebben zien toekomen op de plaats van de feiten. Zij gaven even later een persoonsbeschrijving door aan de onderzoekers. Maar wat blijkt? Hun wagen werd tijdens die verklaring gewoon gestolen. Maar het gruwelijkste detail: de wagen werd enkele weken later teruggevonden in het kanaal, met in de koffer een lijk. Van intimidatie gesproken”, stelt Vermassen tegenover VTM Nieuws.

Vermassen is er zeker van dat er nog verschillende betrokkenen in leven zijn en dat daar nog een zeker gevaar van uitgaat. “Dat is altijd gevaarlijk op dat niveau. Als die mensen in het nauw komen… Wat ons betreft: wij hebben ons werk gedaan. Alle verklaringen zijn weg, bij ons is niks meer te vinden, ook niet bij mijn cliënt. Nu is het aan het onderzoeksteam om daar verder aan te werken. We zullen wel het dossier opvolgen, om er zeker van te zijn dat alles onderzocht wordt.”

Vermassen: “Eindelijk mogelijk om te weten hoe het mogelijk is dat er een aanslag is gebeurd zonder dat de politie tussenbeide is gekomen”

Door de verschillende verklaringen is het volgens Vermassen mogelijk om te begrijpen “hoe het mogelijk is dat er een aanslag is gebeurd zonder dat de politie tussenbeide is gekomen. Of we alles te weten gaan komen, dat weet ik niet”.

De advocaat is naar eigen zeggen “gelukkig dat het onderzoeksteam serieus is uitgebreid. Negen mensen uit verschillende hoeken, dat is niet min. Comité P is het gewoon om politiemensen te ondervragen over deontologische fouten. Maar belangrijk is dat ook het federale parket erbij komt. Met dat alles samen kan het echt niet langer meer in de doofpot gestoken worden. Ik heb er vertrouwen in” vertelde Vermassen aan VTM Nieuws.