Zimbabwaans president Robert Mugabe (93) blijft ondanks de opstand van het leger strijdvaardig en wil president blijven. Nadat hij uit zijn eigen partij werd gezet, kondigde hij aan een toespraak te geven op de staatstelevisie. Iedereen verwachtte dat hij zou aftreden, maar dat deed hij niet. De deadline is nu verstreken.

Vorige week kwam het Zimbabwaanse leger in opstand tegen de zuiveringsoperaties die de 93-jarige president Mugabe doorvoerde. Zo werd vice-president Emmerson Mnangagwa ontslagen om de weg vrij te maken voor Mugabe’s vrouw Grace. Zij wilde de opvolger worden van haar man. Het leger reeds met tanks de hoofdstad Harare binnen en kondigde via de staatstelevisie aan dat het om een “vreedzame machtswissel” ging.

President Mugabe werd onder huisarrest geplaatst en de druk op zijn positie als president werd verder opgevoerd. Zijn eigen partij, de regerende partij ZANU-PF kondigde vervolgens aan dat Mugabe samen met zijn vrouw Grace uit de partij gezet werden. Mugabe kreeg tot maandagmiddag de tijd om de eer aan zichzelf te houden en af te treden als president. Voormalig vice-president Mnangagwa moet zijn opvolger worden.

“Bedankt en goede avond”

De deadline voor president Mugabe om af te treden is dus verstreken. Toch is hij op dit moment nog steeds president van Zimbabwe. Mugabe kondigde gisteren aan een toespraak te houden op de staatstelevisie. Iedereen verwachtte dat hij zou aankondigen af te treden, maar dat deed hij niet. Hij zei begrip te hebben voor het optreden van het leger en erkende dat Zimbabwe door een moeilijke periode gaat.

“We mogen ons niet laten leiden door bitterheid of wraak. We moeten leren vergeven en onze conflicten oplossen in een kameraadschappelijke Zimbabwaanse spirit”, klonk het. En dan plots: “Bedankt en goede avond.” Over zijn ontslag repte hij met geen woord. De top van de ZANU-PF gaat zich nu beraden over hoe ze Mugabe kunnen afzetten. “Mugabe is een bron van instabiliteit geworden en laat misprijzen blijken voor de wet”, klinkt het.