Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo heeft weer doodsbedreigingen ontvangen. Aanleiding hiervan was een cartoon van islamoloog Tariq Ramadan die de laatste weken in opspraak kwam na meldingen van seksueel misbruik en pedofilie. In 2015 werd Charlie Hebdo al eens slachtoffer van een terroristische aanslag. Ze dienden een klacht in.

Tariq Ramadan is één van de meest invloedrijke moslims in Europa. Zijn grootvader is de stichter van de Moslimbroederschap in Egypte. Door Time Magazine werd hij verkozen tot 1 van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld.

Twee weken geleden kwam de Franse schrijfster Henda Ayari, naar aanleiding van de #MeToo-campagne, naar buiten met haar verhaal omtrent seksueel misbruik. In 2012 zou ze in een hotelkamer in Parijs verkracht geweest zijn door Tariq Ramadan. Enkele dagen later deed een andere vrouw aangifte tegen Tariq Ramadan voor een geval van seksueel misbruik. Ramadan ontkent alles en beweert dat het gaat om een lastercampagne.

Enkele dagen geleden doken er opnieuw verhalen op omtrent seksueel misbruik van Ramadan. Vier vrouwen vertelden in de jaren 80 en 90 misbruikt te zijn door Ramadan, die op dat moment hun leerkracht Frans was op de middelbare school. De meisjes waren tussen de 14 en 18 jaar oud. “Hij had zo’n greep op ons”, aldus één van de vrouwen. Ramadan dwong de vrouwen met dreigementen te zwijgen over het misbruik.

“6e zuil van de islam”

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen maakte het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo een cartoon waarop Tariq Ramadan wordt afgebeeld met enorme erectie terwijl hij zegt: “Ik ben de 6e zuil van de islam!” Deze cartoon zou de oorzaak zijn van een nieuwe reeks doodsbedreigingen die de redactie van Charlie Hebdo de laatste dagen weer ontvangen hebben.

Charlie Hebdo diende een klacht in. “Soms zijn er pieken waar we expliciete doodsbedreigingen ontvangen, dat is nu opnieuw het geval”, aldus cartoonist Riss van Charlie Hebdo. “Of er ernstige tussen zitten, is niet altijd duidelijk, maar in principe nemen we elke bedreiging serieus en dienen we een klacht in.”

In januari 2015 werd Charlie Hebdo al slachtoffer van een terroristische aanslag. Twee gemaskerde mannen, de Frans-Algerijnse broers Chérif en Saïd Kouachi drongen uitgerust met kalasjnikovs het hoofdkantoor in Parijs binnen en namen alle aanwezigen onder vuur. In totaal vielen er toen 12 doden en 11 gewonden. Het was op dat moment de dodelijkste aanslag in Frankrijk in meer dan 50 jaar.