Vandaag boog de Brusselse raadkamer zich over het internationaal aanhoudingsbevel tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn vier ministers. Hoewel de procureur om Puigdemont zijn uitlevering vroeg, besliste de raadkamer om zich nog niet uit te spreken. Op 4 december bepleiten de advocaten van Puigdemont en zijn ministers de zaak

Even nadat bekend raakte dat Carles Puigdemont samen met vier Catalaanse ministers in België was, vaardigde het Spaanse gerechtelijke apparaat een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen de Catalaanse hoogwaardigheidsbekleders. Volgens het Spaanse Openbaar Ministerie maakten ze zich schuldig aan rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing.

Geen uitspraak

Hoewel de Brusselse procureur om de overlevering van de Catalanen vroeg, besloot de raadkamer om zich nog niet uit te spreken. Zo zullen de advocaten van Puigdemont de zaak pas op 4 december kunnen bepleiten.

Na afloop wouden noch Puigdemont noch een van de vier ministers enige verklaring afleggen tegenover de pers. Enkel de advocaten van de betrokkenen communiceerden met de aanwezige pers. “Wij kunnen schriftelijk antwoorden op de vragen die de procureur vandaag heeft gesteld”, stelden de advocaten. “Naar Belgisch recht is er overigens geen sprake van corruptie. Dat is door de procureur bevestigd. Er is wel sprake van samenzwering van ambtenaren, maar daarvoor is de overlevering niet mogelijk”, aldus de advocaten van de Catalaanse hoogwaardigheidsbekleders tegenover De Standaard.

1 REACTIE

  1. Catalonië is een onafhankelijke republiek. Gaat België een staatshoofd van een soeverein land overleveren aan een vreemd land (Spanje) op grond van vermeende politieke misdrijven?

Comments are closed.