De laatste tijd lijkt er een nieuw meningsverschil in de maak tussen CD&V en N-VA, namelijk Catalonië. De verschillen tussen de twee partijen zijn echter groter dan louter het al dan niet steunen van de Catalaanse separatisten. Ook de middelen die beide partijen hanteren om het conflict tot een goed einde te brengen verschillen. Zo rekenen de christendemocraten volgens De Standaard op hun Europees netwerk om het dossier uit het slop te halen.

Toen CD&V-voorzitter Wouter Beke vorige week opriep om het Catalaanse conflict niet te importeren en dat “niet de Spaanse regering die mensen voorwaardelijk in de gevangenis heeft gezet” maar dat “een onafhankelijke Spaanse rechter” dat had gedaan, omschreef N-VA-voorzitter Bart De Wever dat als “één van de pijnlijkste interviews in maanden”. “Het hebben van een opinie over iets dat in een ander land gebeurt is niet een conflict importeren”, aldus De Wever.

Europees netwerk

Dat de christendemocraten en de N-VA er met betrekking tot de Catalaanse zaak andere opvattingen op nahouden, moge dus duidelijk zijn. Ook de middelen verschillen. Zo probeert CD&V vooral via zijn Europees netwerk de zaak in de ‘goede’ richting te sturen. “Wij hebben heel wat diplomaten met een Europese reputatie die zouden kunnen bemiddelen, maar in de huidige stand van zaken zal een eventuele bemiddelaar geen Belg zijn. Dat is de schuld van één partij, die duidelijk één kamp kiest”, zegt een CD&V-bron tegenover De Standaard.

Doch, het groot diplomatiek geschut – zoals onder anderen Herman Van Rompuy- halen de christendemocraten nog niet boven. In plaats daarvan worden Europees commissaris Marianne Thyssen en Europees Parlementslid Ivo Belet ingezet. Zo neemt Belet Esteban Gonzalez Pons – eveneens Europees Parlementslid en een vertrouweling van Rajoy – ‘onder handen’. Thyssen daarentegen neemt haar collega Miguel Arias Canete – eveneens een vertrouweling van Rajoy – voor haar rekening.

Beke over onafhankelijkheid: “Als het democratisch en volgens de wet gebeurt”

Vrijwel dagelijks wisselt men via deze Europese wegen informatie uit. Zo proberen Belet en Thyssen Rajoy duidelijk te maken dat het Spanje slecht uitkomt dat Catalaanse politici in de cel zitten. Ook vinden de nodige aansporingen tot dialoog plaats. Dit lijkt te werken. Zo begint de regering in Madrid signalen uit te sturen dat ze inziet dat er na de verkiezingen gepraat zal moeten worden.

“Als Spanje en Catalonië – zoals Tsjechië en Slovakije – in dialoog tot een splitsing komen, zullen wij erop aandringen dat Europa dit erkent”, betoogt Beke tegenover De Standaard. “Als het democratisch en volgens de wet gebeurt. Als dat niet het geval is, stort je Europa, Spanje en Catalonië in een avontuur en daar bedanken we voor”.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

7 REACTIES

  1. Er heeft een geheime deal plaatsgevonden waardoor honderden IS-strijders en hun familie de stad Raqqa in Syrië hebben kunnen verlaten. Dit alles gebeurde onder de blik van de internationale coalitie, geleid door de VS en het Verenigd Koninkrijk en hun bondgenoten op het terrein, de SDF. (texto). Dat is nu het verschil met de Catalaanse kwestie. De EU en Madrid negeren de Catalaanse regering en doen er alles aan om een dialoog te verhinderen. Idem dito met de lidstaten die niet de moed opbrengen om zelfs maar de Spaanse ambassadeur tekst en uitleg te vragen over de aanslag op de autonomie van Catalonië en het autocratisch regime van de despoot Rajoy nalaten te veroordelen. Rajoy die van Spanje een schurkenstaat maakte sinds een deel van de Catalaanse regering werd aangehouden als politieke gevangenen. Shame on you laffe EU en lidstaten.

    • Niet interessant.
      750000 betogers vóór onafhankelijkheid : dat alleen is al 10% van de bevolking. Hoe komt Vandamme erbij dat Puigdemond slechts 10% zal halen? Wellicht omdat hij twijfelt aan VRIJE verkiezingen. Terechte vrees ! Vandamme vergeet ook het fundament voor onafhankelijkheidsstreven : jarenlange ontevredenheid van een ganse bevolking. (zo ook in Vlaanderen !) Die ontevredenheid gaat niet weg door de houding van Madrid. Zeker niet als er bedrijven weggaan wegens repressie vanuit Madrid. Waar gaan die bedrijven trouwens naar toe? Naar andere Spaanse regio’s? Ik denk het niet ! Dus dit is nadelig voor heel Spanje want Catalonie financiert Spanje disproportioneel. Maar dat zal Rajoy worst wezen. Macht. Dat alleen telt voor dictator Frajoy.

  2. Wel, volgens de wetten die er toen golden mochten België, Nederland, Ierland, Noorwegen, Finland, Polen, Tsjechoslowakije, Roemenië, Bulgarijë, Griekenland, Estland, Letland en Litouwen, Zwitserland en Kosovo niet onafhankelijk mogen worden. Interessant scenario.

  3. Je kan de geschiedenis niet tegenhouden. Of je nu kiest voor de harde communicatie of de diplomatie zal weinig uitmaken. Het gevolg zal hetzelfde zijn. Europa blijft niet zoals het nu is.

Comments are closed.