Acht Catalaanse voormalige regeringsleden zijn in voorhechtenis geplaatst door de Spaanse staat. Madrid wil nu een Europees aanhoudingsbevel uitvaardigen tegen vijf andere Catalaanse afgezette regeringsleden. Het gaat hierbij ook om Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse minister-president die in België verblijft. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zijn niet te spreken over de Spaanse demarche: “Democratisch verkozen regeringsleiders laten opsluiten is meer dan een brug te ver”, aldus Bourgeois in De Standaard.

Geert Bourgeois veroordeelt in weinig onduidelijke termen de recente Spaanse juridische stappen. Dit deed hij in een Engelstalige tweet, bedoeld voor een internationaal publiek. De tweet werd intussen meer dan 3.200 keer geretweet: een uitzonderlijk hoog aantal voor Vlaamse politici op Twitter. “Democratisch verkozen regeringsleiders in de gevangenis stoppen = meer dan een brug te ver”, zo luidt de tweet van Bourgeois. “Politieke discussies = politieke oplossingen: dialoog/verkiezingen.” Weyts treedt de minister-president bij in De Standaard: “Nooit zal zo’n politiek conflict via juridische vervolging opgelost kunnen worden”. In Catalonië zijn reeds duizenden burgers in massaal protest op straat gekomen tegen de aanhoudingen.

Federale stilte

De verklaringen op Vlaams niveau contrasteren echter met de stilte op Belgisch niveau. “Dit is een zaak tussen de Spaanse justitie en de Belgische justitie”, zo vertelt men op het kabinet van vicepremier Jan Jambon (N-VA) aan De Standaard“De politiek heeft hier niets mee te maken. Het zou zeer onverstandig zijn om dat proces vanuit de federale regering te doorkruisen met politieke statements. Het is nu aan het gerecht om zijn werk te doen.” Rechtsnationalistische oppositiepartij Vlaams Belang is het hier niet mee eens. “Indien de federale regering geen diplomatieke actie onderneemt tegen Spanje degraderen zij zich tot objectieve bondgenoot van Rajoys staatsterreur en diens rechtsmisbruik”, dat laat Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) weten via een persmededeling.

Dat gerechtelijk werk heeft nu een aantal fasen af te gaan. Het aanhoudingsbevel uit Spanje kan morgen op de bureau komen van de federale procureur in Brussel. De federale politie kan hierna op bevel van het federaal parket Puigdemont oppakken en naar de onderzoeksrechter brengen. Vervolgens kan de onderzoeksrechter ofwel het aanhoudingsmandaat afwijzen (wat zeldzaam is), ofwel het aanhoudingsbevel goedkeuren, maar Puigdemont voorwaardelijk vrijlaten, of tenslotte het Europees aanhoudingsmandaat toewijzen en de voorlopige hechtenis op leggen.

De correctionele Raadkamer gaat dan op basis van de Belgische wet na of het aanhoudingsmandaat geldig is. Indien de correctionele Raadkamer haar fiat geeft, dan kan men Puigdemont doorsturen naar de Spaanse politie. Echter, (cassatie)beroep tegen deze beslissing is mogelijk. Dat licht Paul Bekaert toe op VRT NWS. Het hele zaakje kan al snel een anderhalve maand gaan in beslag nemen.

Spaanse furie

Puigdemont is sinds 30 oktober in België. Hij wordt echter, samen met heel wat (ex-)collega’s, in verdenking gesteld door de Spaanse staat voor rebellie, opruiing en fraude. Puigdemont riskeert hiervoor 30 jaar cel. Tijdens de politieke/gerechtelijke strubbelingen verkondigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat Puigdemont wettelijk recht heeft om asiel aan te vragen in ons land. Madrid reageerde hierop furieus waardoor een nieuwe diplomatieke rel tussen Brussel ontstond. In een poging om het vuur te blussen kondigde Michel een contactverbod voor al zijn ministers met Puigdemont af. “Zelfs […] per sms”. Opvallend, ook in de Vlaamse regering werd een contactverbod afgesproken.

Echter, op VTM Nieuws deed partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) opnieuw pro-Catalaanse uitlatingen, zij het op een persoonlijk niveau. “Puigdemont is een vriend, en vrienden zijn bij mij altijd welkom”, aldus De Wever na gevraagd te zijn of Puigdemont hier welkom is, zou hij asiel aanvragen. “Wij gaan geen vrienden in de steek laten. Ik keer nooit mijn rug naar vrienden, ook niet als die in de problemen zitten.”

De eerdere ‘diplomatieke rel’ tussen België en Spanje had te maken met de “onaanvaardbare aanvallen” van premier Charles Michel (MR) op het beleid van de Spaanse overheid. België is immers een van de weinige landen die tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober het Spaanse staatsgeweld veroordeelde bij monde van premier Charles Michel (MR).

Opmerkelijk detail: Volgens Europarlementslid Sander Loones (N-VA) deed Michel dit op aandringen van de N-VA.

Europarlementslid Loones (N-VA): "Wij lieten Michel Madrid ver…

Voor Europarlementslid Sander Loones van de N-VA "moet het voor iedereen duidelijk zijn" dat de N-VA heeft gezorgd voor de kritiek van Michel op #Spanje. Lees meer: https://sceptr.net/2017/10/michel-spaanse-furie-op-nek/

Publiée par SCEPTR sur jeudi 19 octobre 2017

10 REACTIES

   • Je hebt gelijk Kriskras. Maar welk magazine moet ik dan consulteren? Alles is links. De Standaard is bv. nog linkser dan De Morgen. Heb jij een alternatief?

   • Kwalitatief vind ik Knack nog altijd het beste. En min of meer evenwichtig. Uiteraard vind je er meer linkse ideeën en met Pauli weet je wat voor vlees je in de kuip hebt. Maar ja, ook hij heeft recht op zijn opinie. Ik raad je aan zowel linkse als rechtse pers te lezen en kritisch te blijven. Voor beide strekkingen. Ikzelf ben geabonneerd op Knack en Pallieter, voor nieuws lees ik Sceptr en VRT. Zo vermijd ik het risico van eenzijdig geïnformeerd te worden.

   • Dank voor het intelligente antwoord, Paul. Knack blijft ook voor mij nog steeds het meest brede. Je moet inderdaad links en rechts consulteren. Bij de VRT ben ik echter afgehaakt. De harde ideologisch-marxistische berichtgeving gelijkt effectief op die van de DDR. Ik kijk vooral internationaal en naar VTM. Dat schilt een stuk.

  • Interessant artikel voor een debat. Sommigen verwijzen naar de spaanse grondwet om de dictatuur van Rajoy te verrechtvaardigen. Maar hoe is die controversiële grondwet tot stand gekomen? Blijkbaar zonder referenda. Dhr Vandamme verwijst ook naar Linkebeek. Laten we het probleem eens omkeren. Stel dat de Spaanse grondwet van toepassing zou zijn in België, wat zou dan het lot zijn van de rebelse Damien Thierry, momenteel voorzitter van de gemeenteraad in Linkebeek? Ik geef het u op een briefje. Hij riskeerde dan net als Puigdemont een zware gevangenisstraf wegens het herhaaldelijk misprijzen en negeren van de taalwetgeving en niet uitvoeren van ministeriële omzendbrieven. En hoe zouden onze Franstalige landgenoten in Brussel en Wallonië reageren met een Spaanse grondwet waarin geen vetorechten noch alarmbellen zijn opgenomen om nationale minderheden te beschermen. Dat zij die het totalitaire regime van Rajoy fantastisch en gerechtvaardigd vinden hun privilegies eens vergelijken met de ketenen waaraan de Spaanse minderheden gekluisterd zijn.