Een verzameling van extreemlinkse bewegingen is van plan om op woensdag te betogen tegen wat zij “het politiegeweld van de voorbije weken” noemen. Veiligheidsbronnen vrezen echter dat deze betoging net gebruikt zal worden om geweld tegen de politie te plegen.

Volgens de extreemlinkse beweging ‘Campagne Stop Répression’ is het politieoptreden de oorzaak van het uit de hand lopen van de betogingen van de afgelopen weken in Brussel. De beweging omvat naar eigen zeggen “progressieve en antikapitalistische groepen”.

“Disproportioneel politiegeweld bij Marokkanenrellen”

Over de rellen na de wedstrijd Marokko-Ivoorkust schrijft de beweging het volgende: “De ordediensten gebruikten disproportioneel geweld tegen de feestende Marokkaanse supporters. Het geweld van enkele jongeren dat daaruit volgde, is te verklaren door het feit dat die jongeren op alle niveaus gediscrimineerd worden. Ze hebben geen goede socio-economische vooruitzichten, stoten op repressie van de politie en op racisme dat gebanaliseerd wordt.”

De beweging viseert ook specifiek N-VA-ministers Theo Francken en Jan Jambon. “In een tijd waarin Theo Francken oproept tot een ‘vreemdelingenpolitie’, een vertegenwoordiger van de politiebond  zegt dat ‘jonge mensen opnieuw bang moeten zijn voor de politie’ en terwijl Jambon pleit voor samenscholingsverbod voor een ‘bepaald type jongeren’, lijkt het voor ons essentieel om te kunnen zeggen dat we niet willen dat deze racistische regering de bevolking liever verdeelt”, luidt het.

De pagina van het evenement op Facebook werd ondertekend door progressieve en extreemlinkse organisaties zoals ‘JOC Bruxelles’, ‘Bruxelles Panthères’, ‘ESG ASBL’, ‘Comité des parents contre les violences policières à Molenbeek’, ‘Cellule d’observation et d’écoute citoyenne’, ‘Jeunes FGTB’ en ‘Gauche Anticapitaliste’

Groep staat bekend om uitlokken geweld

“Allemaal heel onrustwekkend. We vrezen net dat er geweld tegen de politie uitgelokt zal worden. Deze groep staat net daarom gekend bij de ordediensten. Ook de burgemeester is op de hoogte van de risicobetoging. Bij de politie wachten ze zijn orders af”, zegt een politiebron tegen het Nieuwsblad.

Aan diezelfde krant laat burgemeester Philippe Close (PS) weten dat hij geen nieuwe rellen zal tolereren. “De burgemeester zal koelbloedig en vast beraden optreden. Dinsdag overlegt hij met de politie om de risico’s in te schatten”, aldus woordvoerster Wafaa Hammich.

7 REACTIES

    • JOC (Jeunesse Ouvrière Chrétienne ) Toegekende fondsen : 494.594€ .
      JEUNES DE LA FEDERATION GENERALE DU TRAVAIL DE BELGIQUE, EN ABREGE : JEUNES FGTB is gestopt in 2012 .De andere verenigingen zijn tegen het Kapitalisme of ondersteunen (voedsel bedeling enz ) vluchtelingen en illegalen . Niet in het staatsblad gevonden.

  1. Gesubsidieerd ( voor de inburgering te bevorderen ) links gaat protesteren en betogen tegen “Het
    politiegeweld van de voorbije weken”. Te gek voor woorden! . De bedoeling is duidelijk “ Anarchie “ (geen meesters) en Brussel overnemen. Wie gemaskerd is heeft geen goede bedoelingen en kan best onmiddellijk aangehouden worden (fox hunting). Voor de middenstand en de toeristische sector is dit een ramp, alsook voor alle brave burgers . Geen medelijden met dit crapuul en het gedoog beleid van een onbekwame Burgemeester die alleen met het electorale bezig is. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en vragen om een harde heelmeester.

  2. Dit is pas een échte klucht: een betoging tegen politiegeweld van de voorbije weken. Ze hebben begot met moeite iets gedaan ! Maar ja, als iemand na een arrestatie een blauwe plek heeft, is dit tegenwoordig “politiegeweld” Een mens zou heimwee beginnen krijgen naar de goeie oude “charges” van de Rijkswacht