Tom Barman, frontzanger en gitarist van de groep dEUS, wordt door verschillende vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. Gisteren was Tom Barman nog te gast in ‘De Afspraak’ waar hij zich fel uitsprak tegen de talrijke schandalen rond grensoverschrijdend gedrag. “Wat een hypocriete arrogantie”, klinkt het bij één van de slachtoffers.

Gisteren werd er in het VRT-duidingsprogramma ‘De Afspraak’ weer duchtig gediscussieerd over de #MeToo-campagne naar aanleiding van het zoveelste schandaal in Hollywood. Ook Tom Barman, frontzanger van de groep dEUS en bekend van de 0110-concerten tegen  Vlaams Belang, schoof rond de tafel en liet zijn uitgesproken mening horen.

“Ik krijg het vooral van de toon “mogen we dat dan ook niet meer?”, aldus Barman. “Daar krijg ik het helemaal van. Dat duidt op een volstrekt misplaatste verongelijktheid. De blanke man die al zo veel privileges heeft mag geen 400 sms’en naar iemand sturen. Tuurlijk niet, man!”, klonk het. “Wij zijn achterlijk op gebied van seksualiteit en racisme. We zijn een land dat echt de avant-garde is op bepaalde gebieden, en met dit lopen wij gewoon achter.”

“Eerst pijpen”

Op sociale media werd Tom Barman geprezen voor zijn optreden in De Afspraak. Niet veel later doken echter ook verschillende reacties op van vrouwen die zeggen slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie van Barman. Als gij naar het toilet wilt gaan, zulde mij eerst moete pijpen, maske”, zei hij mij zo’n vijftien jaar geleden terwijl Tom Barman de toegang tot de toiletten in het Antwerpse ‘Café au lait’ versperde”, aldus Marie M. op Facebook. De feiten dateren van ongeveer 15 jaar geleden.

Een andere vrouw doet haar verhaal aan SCEPTR. “Mijn vriendin kwam buiten de op de Keyserlei met een ijsje, om daar door Tom Barman op zijn Vespa te worden aangesproken met een: ‘Ik heb nog wel iets waar gij aan kunt likken’. Ze gaf duidelijk aan niet geïnteresseerd te zijn en verder te willen shoppen, maar een uur lang stond hij telkens buiten de winkel waar zij was binnen gegaan te wachten, tot hij het uiteindelijk opgegeven moet hebben”, aldus Hannah V.H. aan SCEPTR. Ook deze feiten dateren van ongeveer 15 jaar geleden.

“De opperseksist vermomt zich als moraalridder. Wat een hypocriete arrogantie. Benieuwd of deze beerput ook open mag? Hij kan de #metoo-heisa aangrijpen om een voorbeeld te stellen en zijn eigen aandeel te analyseren, zich daarover te bezinnen en zich ervoor te verontschuldigen. Dat doet hij nu allemaal niet”, klinkt het nog bij Marie M. in een reactie aan SCEPTR.

Tom Barman verblijft volgens zijn platenmaatschappij nu twee weken in het buitenland en is niet bereikbaar voor commentaar. Bij Barmans platenmaatschappij zelf, Universal Music Belgium, wou men geen commentaar kwijt.

20 REACTIES

  1. “De feiten dateren van ongeveer 15 jaar geleden.”
    en
    “Ook deze feiten dateren van ongeveer 15 jaar geleden.”
    Dus beschuldigingen zijn “feiten”?! Ik dacht dat dat in een rechtstaat eerst vastgesteld moest worden.
    Mannen – alle mannen – zijn vogelvrij voor beschuldigingen van vrouwen. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen nog steeds niet zien dat de demonisering van de mannelijke seksualiteit een gevaar is voor ons allemaal: de helft van de bevolking, en de zonen, broers, vaders enzovoort van de andere helft.

  2. De “Mie Toe”-gekte neemt potsierlijke vormen aan, nu ook al een has-been macho zoals Barman op de kar springt van het fundamentalistisch feminisme dat na de verkiezing van Trump wereldwijd is losgebarsten. Ik zie het nog gebeuren dat pornografen zoals Herman Brusselmans en Kakamagurka onze mannen publiekelijk de les komen lezen over deftige omgangsvormen en welvoeglijk taalgebruik. Van al deze neo-victorianen en proto-preutsen, zoals ook een Sven Gatz en andere hypocriete politici (een pleonasme), verlos ons, Heer!