Tom Meeuws, de Antwerpse sp.a-voorzitter, had eerder deze week Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) “erg verdrietig” gemaakt. Dit omdat Meeuws in een opiniestuk gewag had gemaakt van een afkoopsysteem voor stedenbouwkundige vergunningen. Nu blijkt echter dat ook Meeuws met Erik Van der Paal –  de topman van Land Invest – aan tafel zat in sterrenrestaurant ‘t Fornuis

Een week geleden publiceerde de links-progressieve nieuwssite Apache een filmpje op sociale media waarop de aankomst van verschillende leden van het Antwerpse schepencollege op het verjaardagsfeest van zakenman Erik Van der Paal viel te zien. Wat volgde was een storm van kritiek op hoofdzakelijk de voorzitter van de N-VA. Zo schreef vrijdag nog de voorzitter van de Antwerpse socialisten, Tom Meeuws, dat “wie veel hoger of groter wil bouwen dan [is] toegestaan, […] met de bevoegde schepen aan tafel [schuift]”.

Dit werd echter niet gepikt door De Wever die stelde dat wat Meeuws had geschreven “het schoolvoorbeeld  [is] van iemand die weet dat hij liegt, en dat toch doet. Dit beroep is wat het is, maar dat je mensen doelbewust pijn doet. Dat je mensen met gevolgen opzadelt met dingen die lang zullen meegaan, omdat je dingen zegt waarvan je weet dat ze niet waar zijn”. Wat blijkt echter: volgens het Nieuwsblad zat ook – hoe ironisch – Tom Meeuws met Erik Van der Paal in ’t Fornuis.

(Lees verder onder het filmpje.)

Boemerang voor Meeuws

In N-VA-kringen begon gisteren te circuleren dat Meeuws zelf innige banden heeft met de vastgoedsector en professionele contacten had met Van der Paal. Met de geviseerde zakenman zou hij zelfs hebben getafeld in ’t Fornuis.

(Lees verder onder de tweet.)

Naar eigen zeggen ziet Meeuws het probleem niet. “Ik bekleed momenteel geen politiek mandaat. Professioneel heb ik uiteraard contact met bouwpromotoren, maar dat is niet omdat die bij mij een vergunning willen. Als consultant voor het Nederlandse bureau EV Consult probeer ik projectontwikkelaars te overtuigen om laadinfrastructuur voor elektrische wagens te installeren in de ondergrondse parkeergarages van de appartementsblokken die ze bouwen. Maar ik ga niet naar hun feestjes”.

Doch, er is meer. Na Meeuws zijn aanvallen op de projectontwikkelaars en het Antwerpse stadsbestuur, kreeg de socialist een WhatsApp-bericht van een vertegenwoordiger van Land Invest. Deze stelde volgens het Nieuwsblad “dat wij toch niet altijd kop van Jut hoeven te zijn”. Meeuws, antwoordde daarop: “Het valt je hopelijk op dat ik niet spreek over jullie projecten”.

Tegenover de krant bevestigde Meeuws deze contacten. Al betreurt hij wel de schending van zijn briefgeheim. Verder zou dit ook niet ingaan tegen wat hij eerder schreef in zijn opiniestuk. “Ik had het ook daar niet over de projecten van Land Invest, wel over twee concrete dossiers in Hoboken en bij muziekcentrum Trix, waarbij het stadsbestuur de eigen regels met de voeten treedt”, stelt hij tegenover het Nieuwsblad.

Meeuws: “Brood op de plank krijgen”

Het is niet de eerste keer dat de sp.a-topman controverse veroorzaakt. Zo hielp hij eerder Antwerpse moslims aan een slachthuis. Doch dit deed hij naar eigen zeggen niet als socialist. Integendeel, “[ik werd] als ondernemer ingehuurd […] door geëngageerde Marokkaanse Antwerpse jongeren die iets voor de gemeenschap wouden doen”, stelde Meeuws toen. “Om brood op de plank te krijgen ben ik ondernemer, ik ben kandidaat bij de sp.a in mijn vrijwilligersleven”, aldus de Antwerpse sp.a-topman.

(Lees verder onder de tweet.)

Meeuws haalde eerder ook al fel uit naar het ‘gedweep’ van nationalisten met krijgsuniformen. “Het feit dat nationalistische vrouwen zelfs militairen willen knuffelen is vreemd en een beetje ziekelijk. […]. Als mensen toch voorbijlopen en denken die mens is iets kwalijks van zin, laat ons dan politiemensen bellen”.

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), moest men Meeuws maar laten doen. “Dat is een lage opmerking van de SP.A, die in totale wanhoop zitten omwille van de peilingen. Laat ze maar doen”, aldus Francken.

ADVERTENTIE