Gisteren reden voorstanders van een zwarte Zwarte Piet tegenstanders klem op de A7, de snelweg van Amsterdam richting Groningen. De tegenstanders wilden protesteren tegen de intrede van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten in het Friese Dokkum. Voor het blokkeren van de snelweg worden de voorstanders mogelijk strafrechtelijk vervolgd

Gisteren werd de A7 geblokkeerd door voorstanders van een zwarte Zwarte Piet. Ze wilden verhinderen dat tegenstanders van de groepering ‘Kick out Zwarte Piet’ kwamen protesteren bij de intrede van Sinterklaas.

Crowdfunding

De voorstanders, georganiseerd onder de naam ‘Project P’, trokken massaal richting de A7 om voor de aankomende bussen met tegenstanders de weg te blokkeren met enkele ongevallen tot gevolg. Uiteindelijk kreeg de politie de situatie onder controle maar de snelweg zat urenlang vast. Uit vrees voor nog meer problemen werd de betoging in Dokkum, waar de intrede van Sinterklaas plaatsvond, verboden.

De mogelijkheid bestaat dat de voorstanders die de weg blokkeerden strafrechtelijk worden vervolgd. Het is namelijk verboden om een voertuig zonder geldige reden tot stilstand te brengen, laat staan een snelweg zonder geldige reden daardoor te blokkeren. De voorstanders riskeren een boete van 140 euro. Wanneer blijkt dat de blokkades ook gevaarlijke toestanden creëerden kan de straf zwaarder oplopen.

De voorstanders die erin slaagden om de tegenstanders tegen te houden worden door het grote publiek aanzien als ‘Friese helden’. Via het wereldwijde web werd dan ook een inzamelingsactie opgestart om de boetes te betalen. Inmiddels werd al ruim 21.000 euro ingezameld.

2 REACTIES