Nadat bleek dat ook Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws betrokken was bij de bouwcontroverse in de stad, probeert de Antwerpse lijst Samen het vizier op de toekomst te richten. Doch, dit gebeurde niet zonder een stevig gesprek tussen lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen) en Meeuws. Zo kreeg de socialist onder meer te horen dat er voortaan “geen verrassingen” meer worden getolereerd.

Twee weken geleden publiceerde de links-progressieve nieuwssite Apache een filmpje op sociale media waarop de aankomst van verschillende leden van het Antwerpse schepencollege op het verjaardagsfeest van zakenman Erik Van der Paal viel te zien. Wat volgde was een storm van kritiek op hoofdzakelijk de voorzitter van de N-VA. Zo schreef vrijdag nog de voorzitter van de Antwerpse socialisten, Tom Meeuws, dat “wie veel hoger of groter wil bouwen dan [is] toegestaan, […] met de bevoegde schepen aan tafel [schuift]”.

Dit werd echter niet gepikt door De Wever die stelde dat wat Meeuws had geschreven “het schoolvoorbeeld  [is] van iemand die weet dat hij liegt, en dat toch doet. Dit beroep is wat het is, maar dat je mensen doelbewust pijn doet. Dat je mensen met gevolgen opzadelt met dingen die lang zullen meegaan, omdat je dingen zegt waarvan je weet dat ze niet waar zijn”. Wat bleek later echter: ook Meeuws zat – hoe ironisch – met Erik Van der Paal in ’t Fornuis.

Daarbovenop werden er ook WhatsApp-berichten van Meeuws naar een vertegenwoordiger van Land Invest en vice versa gelekt. Toen de vertegenwoordiger van Land Invest stelde “dat wij toch niet altijd kop van Jut hoeven te zijn”, antwoordde Meeuws daarop: “Het valt je hopelijk op dat ik niet spreek over jullie projecten”.

Stevig gesprek

Volgens De Standaard kreeg Meeuws gisteren te horen dat het “ongelooflijk dom” was dat de socialist met zijn communicatie een “ontsnappingsroute” voor De Wever had gecreëerd. In de toekomst zullen dergelijke “verrassingen” niet meer worden getolereerd. Zelf noemt lijsttrekker Van Besien het “een noodzakelijk gesprek”. Zijn inziens zijn de conclusies duidelijk: “Tom zet zijn activiteiten voor het advieskantoor EVConsult stop om elke twijfel uit te sluiten.”

Het opmerkelijkste is echter dat Meeuws ook een bocht moet maken rond de Slachthuissite. Terwijl hij dit project eerder een goede zaak vond, gaan de plannen nu “in tegen de belangen van de Antwerpenaren. Samen zal er alles aan doen om die in deze vorm niet te laten doorgaan.” Verder was Meeuws van mening dat het uitgelekte Whatsappverkeer “een inschattingsfout” was.

Mijn tussenkomst in de gemeenteraad vandaag:Kameraden van de oppositie, dit is geen gezellig moment. Dit is geen…

Publiée par Johan Klaps sur mardi 28 novembre 2017

Klaps (N-VA): “Van Besien? Dat is het schijnheilig paterke van Borgerhout”

Het lijkt er meer en meer op dat de verkiezingen in Antwerpen zullen ontaarden in een moddergevecht tussen N-VA en Samen. Ondanks dat Van Besien hoopt op het uitblijven van nieuwe verrassingen à la Tom Meeuws, maakt hij zich kennelijk geen illusies. “Zowel de N-VA als Land Invest heeft de afgelopen dagen conversaties en foto’s van een privécommuniefeestje aangeboden aan meerdere redacties. Dat is ongezien”, stelde hij.

De Wever sprak op zijn persconferentie vorige week soortgelijke taal. “Dat men een politiek spel speelt, daar kan ik mee leven”, stelde de N-VA-voorzitter. “Dat men een laag niveau kiest, daar kan ik niets aan doen. Dat men mijn integriteit door het slijk haalt, dat maakt me bijzonder verdrietig. Het is nog maar de tweede keer in mijn carrière dat ik echt verdrietig ben, want dit plakt aan mij”. 

Het gevolg: ondanks dat Van Besien en De Wever het er voor de Antwerpse gemeenteraad over eens waren dat de politiek hier belabberd uitkwam, vlogen de verwijten even later heen en weer. “U, mijnheer van Besien, als witte ridder? Die rol kan u krijgen bij uw bondgenoten en bevriende media, maar niet voor wie u in de praktijk volgt. U bent geen witte ridder. U bent het schijnheilig paterke van Borgerhout”, haalde N-VA-gemeenteraadslid Johan Klaps hard uit.

5 REACTIES