In de strijd tegen terreur en innoverende wapenindustrie waar ook terroristen gebruik van maken, zullen zowel de lokale als de federale politie in België zwaarder bewapend worden met ook krachtigere munitie. “Oorlogsmunitie” volgens wapen­expert Eddy Van Herbrugge. Bij de politie reageert men tevreden.

Door middel van technologische vooruitgang, is ook in de wapenindustrie een enorme evolutie van innovatie te zien. Ook terroristen genieten hiervan en kunnen hierdoor gebruik maken van bijvoorbeeld betere kogelvrije vesten. Dit was te zien bij de aanslagen in Parijs, waarbij de gijzelnemers in concertzaal Bataclan kogelvrije vesten droegen waartegen de munitie van de politie niet effectief was.

“Op gelijke voet met terroristen”

Na de aanslagen greep de Franse politie in en werden grotere en krachtigere wapens in gebruik genomen. België heeft nu beslist dat voorbeeld te volgen. Er zal zwaardere munitie van 7.62×35 mm gebruikt worden. “Een equivalent van de kogels in een AK-47 kalasjnikov”, aldus wapenexpert Eddy Van Herbrugge. “Met deze munitie kan een motorblok worden doorboord om een voertuig te stoppen.” Dat laatste wordt evenwel tegengesproken door Sim Tack, Militair Analist bij Force Analysis.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukt het belang van de upgrade. “Zowel de terreurdreiging als het soort wapens dat gebruikt werd bij de aanslagen, vooral dan in Parijs, hebben iedereen doen inzien dat met de bewapening van de politie niet efficiënt genoeg gereageerd kan worden. Daarom wordt een nieuw kaliber toegelaten dat een hogere kans heeft op neutralisatie”, aldus Jambon.

De politievakbonden reageren tevreden. “Nu kunnen we op gelijke voet de strijd aangaan met terroristen”, aldus Carlo Medo van het NSPV (Nationaal syndicaat van het politie- en veiligheidspersoneel). Een stap in de goede richting, maar nog niet voldoende voor het VSOA (Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt). “Onze eerste nood blijft toch de modernisering van de handvuurwapens, waar elke politieman over beschikt”, klinkt het. De munitie voor die wapens is volgens hen momenteel niet effectief genoeg.

3 REACTIES