De investeringsmaatschappij BMI (Belgische Maatschappij voor Internationale Investering) – die voor 60 procent in handen is van de Belgische staat – is verwikkeld in de ‘Paradise Papers‘. Dat is de nieuwste reeks aan onthullingen over belastingontwijking onderzocht door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Hierin zijn ook de Belgische media Knack, De Tijd en Le Soir participant. Pikant detail: een gewezen bestuurder van de BMI is Hans D’Hondt. Dat is de huidige topman van de Belgische belastingdienst. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil snel duidelijkheid over de affaire

De naam van BMI, de investeringsmaatschappij in meerderheidshanden van de Belgische staat, is opgenomen in de documenten van de Paradise Papers. De BMI is mede-eigenaar van een Aziatisch bedrijf genaamd InfraAsia Development. Dat bedrijf is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden: net zoals Bermuda een bekend belastingparadijs. Hierdoor is de Belgische staat dus indirect betrokken in het organiseren van een offshore constructie, hetgeen veelal dient om belastingen te ontwijken.

Belgische Maatschappij voor Internationale Investering

De BMI is een bedrijf dat investeringen van Belgische bedrijven in het buitenland ondersteunt. De Belgische staat participeert als meerderheidsaandeelhouder in dit bedrijf. Dit via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij en de Nationale Bank. De andere aandelen van de BMI zijn verspreid over verschillende banken.

De onthulling omtrent BMI en InfraAsia Development zijn opvallend. Ten eerste is InfraAsia onder meer betrokken in een havenproject in Vietnam, hetgeen in België op veel steun en aanzien kon/kan rekenen. Heel veel Belgische vooraanstaanden bezochten reeds de havensite, van (toenmalige) kroonprins Filip tot Belgisch oudpremier Jean-Luc Dehaene (CD&V).

De overheid betrokken? Wie, wat en hoe?

Maar dat is niet alles. Een tweede pikant details is dat één van de gewezen BMI-bestuurders niemand minder is dan Hans D’Hondt: de topman van de Belgische fiscus. “Heel vervelend”, zo reageert D’Hondt aan VRT NWS. “Maar deze investeringsbeslissing was genomen lang voor ik bestuurder werd. Tijdens onze vergaderingen bespraken we ook alleen de stand van zaken van de lopende projecten, dit kwam nooit aan bod.” De baas van de FOD Financiën ontkent dat hij op de hoogte was van het dossier. D’Hondt was bestuurder bij de BMI van 2006 tot 2016.

Van Overtveldt wil nu “snel en correct” de affaire in kaart brengen en duidelijkheid verkrijgen over wie verantwoordelijk is en waarom de zaak zolang toegedekt is kunnen blijven. Op Radio 1 zei de Financiënminister dat hij pas deze ochtend op de hoogte is gebracht van het “straffe verhaal”.

Gisteren verweet professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) de Belgische regering om tekort te schieten inzake haar belastingwetten en uitzonderingen die ze geeft aan grote bedrijven. Uit vrees om grote bedrijven kwijt te spelen aan het buitenland staat volgens Maus de Belgische politiek op de rem om die wetten te hervormen.

Van Overveldt roept de betrokken onderzoeksjournalisten in de Paradise Papers intussen op om hun bewijsstukken te delen met de overheid “zodat de fiscus zijn werk kan doen”.

1 REACTIE